След неочакван подем, който издигна долара до 18-месечен връх, и го превърна в най-успешния актив на инвеститорите, валутата е изправена пред предизвикателства през следващата година.

Те включват висока цена, бум на капиталовите инструменти, намаляване на паричните потоци, които американски компании връщат обратно в САЩ, както и възможността Федералният резерв да повиши лихвите по-малко пъти, отколкото се очаква.

Експерти прогнозират пред Reuters, че доларът ще приключи 2019 г. с около 5% под сегашните нива. Това противоречи на настоящата тенденция, като фючърсите показват позициониране на американската валута в близост до историческите върхове.

Защо валутните експерти очакват 2019-а да се окаже тежка за долара?

Защо валутните експерти очакват 2019-а да се окаже тежка за долара?

Стимулите, довели до ръст на валутата, отслабват

Освен това месечното проучване на инвеститорите на Bank of America Merrill Lynch показва, че зелените пари си връщат титлата на най-апетитен за инвеститорите актив от групата на акциите на най-големите технологични компании.

Този актив донесе успех на инвеститорите в последните години, след като големите им залози, насочени към Bitcoin, технологичните акции и... долара (срещу който пазарите масово залагаха в края на 2017 г.) се провалиха.

"От гледна точка на позиционирането, обхватът на долара да се повиши значително не е налице, освен ако растежът в останалата част на света наистина не отслабне, а САЩ продължават да бъдат силни", казва Юджийн Филалитис, портфолио мениджър във Fidelity International.

Идва ли краят на хегемонията на долара?

Идва ли краят на хегемонията на долара?

Основната световна валута се сблъсква със сериозни рискове и яростен съперник

От икономическа гледна точка данните за заетостта и жилищата показват, че американското възстановяване от десетилетия губи сцепление, а сплесканата крива на доходността на облигациите поражда класическо предупреждение за рецесия.

Макар Федералният резерв да повиши лихвените проценти през декември, давайки знак, че ще продължи курса за затягане на политиката, паричните пазари смятат друго.

Значи има оценка.

Още преди ралито на долара да започне през април, той беше надценен в сравнение с историческите средни стойности спрямо валутите на търговските партньори, коригирани спрямо инфлацията. Сега зелените пари са с 12% по-скъпи от средната стойност за 10 години на тази основа.

Експерти прогнозират солиден спад на долара през 2019-а

Експерти прогнозират солиден спад на долара през 2019-а

Goldman Sachs залага на покачване на йената и латиноамериканските валути

Другите парични единици, включително британският паунд и някои валути на големи развиващи се пазари, изглеждат значително подценени - турската лира и бразилският реал са с около 20% по-евтини.

Но ако все повече залози се натрупват срещу долара, защо инвеститорите се втурват към него в края на 2018 г.?

Теорията за усмивката на долара, представена от бившия стратег на Morgan Stanley Стивън Джен, предлага обяснение на този феномен.

Според нея доларът се засилва, когато нежеланието за риск нараства - както се случва сега - защото инвеститорите се втурват към безопасни, ликвидни активи. След това валутата ще отслабне, тъй като растежът отслабва, преди да се издигне отново, докато икономиката се възстановява.

Всъщност Джен, сега информационен директор в хедж фонда Eurizon SLJ, смята, че доларът е най-добрата инвестиция през 2019 г.

Но предизвикателствата се натрупват и в по-широката икономика. През този месец проучване показа, че инвеститорите са най-песимистични по отношение на глобалния растеж от времето на финансовата криза от 2008 г.