Редица фактори през 2018 година подкрепиха щатския долар, който се представя повече от добре през последните месеци. Валутните анализатори обаче вече виждат признаци на отслабване, които ще станат явни през 2019 година.

Щатският долар е напът да отчете най-доброто си годишно представяне от три години насам на фона на валутите и на развитите, и на развиващите се пазари, пише Market Watch. Очакванията за новата година обаче са различни.

Основно това се дължи на това, че отделните фактори, подкрепили зелената валута през последните месеци, ще изчезнат през следващата или техният ефект ще намалее, смятат анализатори.

Сред примерите са данъчните промени, въведени от президента Доналд Тръмп, по-доброто представяне на икономиката, както и повишаването на лихвите в страната. Може би най-силният фактор обаче е възстановяването на имиджа на долара като безопасна валута на фона на търговския конфликт между САЩ и Китай.

"При допускането, че новите мита могат да бъдат в по-голяма тежест за други международни участници, доларът се превърна в сравнително по-атрактивен избор", посочват от медията.

Наред с опасенията за развитието на конфликта между Пекин и Вашингтон и на въпросите дали двете най-големи икономики ще успеят да се договорят, идва въпросът за глобалния растеж, както и за забавянето на американската икономика.

"Ако голямата история на 2018 година е наваксването на растежа на американската икономика спрямо Европа и Китай, въпросът за един милион долара за 2019 година е дали този растеж е устойчив", смята Дейвид Уоо от Bank of America Merrill Lynch.

Според друг експерт инвеститорите ще трябва да преосмислят своите позиции във валути след първото тримесечие на следващата година. "Несигурностите са много", казва Аарон Хърд, който е специалист от State Street Global Investors.

"Проспектите за глобалната икономика и проблемите с търговията могат да добавят още съмнения", смята той.

"Щатският долар обикновено се представя добре в моменти на криза на глобално ниво и е разпознаван като безопасен актив. Въпреки това забавянето на Щатите вероятно ще доведат до отслабването му", добавя Хърд.

Той допуска, че от втората половина на 2019 година ще започне забавяне на американската икономика, но е сигурен, че това не означава изпадане в рецесия.

От друга страна при допускането за евентуално по-слабо представяне на щатския долар може да се очаква наваксване на еврото, което нямаше много силна година. Единната валута изгуби 5,6% от стойността си през тази година, но някои анализатори допускат, че тя може да е изненадата на следващата година.