Китайският борсов регулатор наложи глоба от над 100 милиона юана ($15.11 млн.) на местен бизнесмен заради злоупотреба при търговията с акции и конфискува от него още $5.12 млн. долара нерегламентирани печалби.

Лю Юеджун, действителният собственик на болница в провинция Съчуан, е закупил акции в Hеngkаng Medical Group в Шенжен, знаейки, че неговата болница ще продава център за лечение на компанията, съобщиха китайските власти, цитирани от Reuters.

Възползвайки се от тази вътрешна информация и купувайки повече от 7.6 милиона акции, Лю печели над 30 милиона юана (над 4.5 млн. долара).

Двама други търговци също са глобени, след като се възползваха от акциите, които купиха, въз основа на вътрешна информация за покупките на Hеngkаng, съобщиха от китайския регулатор.

"Чрез извършването на вътрешна търговия те сериозно увреждат пазарния ред... и Комисията за регулирането на ценните книжа в Китай ги наказва сериозно за това в съответствие със закона", се казва в изявлението на институцията.

Комисията се ангажира да упражнява стриктен контрол, за да се справи с подобно поведение и да не позволява никакви възможности или печалби на хора, които съзнателно нарушават закона.

През първите 8 месеца на 2017 г. регулаторът наложи глоби на стойност близо 7 млрд. юана (над 1 млрд. долара) на компании и физически лица, което е със 141% повече в сравнение с предходната година, според държавните медии.

През април председателят й Лю Шию заяви, че надзорниците на капиталовия пазар тряба "да размахат меча", за да се борят срещу всички дейности, които нарушават пазарния ред.