Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) прие Китай сред акционерите си. Това е още една стъпка напред в амбициите на Пекин да разшири международното си влияние във финансовата сфера.

„Зелената светлина”, която даде съветът на директорите на банка бе очаквано решение. То даде символичния дял от 0,1-процента в ЕБВР, но е показателно за увеличаващото се влияние на Китай и е израз на разширяването на връзките на Европа с Азия.

„Членството на Китай в ЕБВР открива значителни нови възможности за устойчивост на китайските инвестиции в регионите, където действа ЕБВР”„ се казва в съобщението на банката, цитирано от Reuters.

Китай ще предоставя, а няма да получава средства, благодарение на членството си в банката. Но ще може да получава косвена изгода чрез проекти на ЕБВР в такива страни като реализацията на инициативата си „Един пояс – един път” в Казахстан, например.

"Присъединяването към ЕБВР ще помогне на двете страни да споделят опита си в икономическите преобразования и развитие. Ще предостави нови възможности за сътрудничество между Китай и страните разположени по „Пътя на коприната””, се отбелязва в официалния сайт на  Китайската народна банка.

Членството на Китай в ЕБВР също така ще осигури възможности за инвестиции и сътрудничество за двете страни в региона на Централна и Източна Европа, източната и южната част на Средиземноморието и централна Азия, се казва още в заявлението на Китайската народна банка.