Китайски банки са спрели да приемат плащания както в рубли, така и в юани от Русия. Това се дължи на опасенията от вторични санкции от страна на САЩ след засилването на контрола върху транзакциите, пише в. "Известия".

Става дума за 13-тата и 15-тата по големина банки в страната - Ping An Bank и Bank of Ningo. Рестрикции са въвели и DBS Bank, Great Wall West China Bank, China Zheshang Bank и кредитни институции с международен капитал като местните клонове на HSBC, CitiBank, Standard Chartered Bank, BNP Paribas и т.н.

Консорциум с участието на Лукойл купува "руския Google" за $5,2 милиарда, плащане в юани

Консорциум с участието на Лукойл купува "руския Google" за $5,2 милиарда, плащане в юани

Yandex NV, компанията майка на Яндекс продаде руския си бизнес на частни руски инвеститори

Мярката е въведена от средата на януари 2024 г., коментира пред руското издание източник от банковия сектор. Преди това имаше затруднения с доларовите плащания, но поне тези в китайската валута минаваха без проблем.

 Саудитска Арабия не иска да търгува петрол в юани

Водещата страна в ОПЕК не иска да търгува петрол в юани

Страната предпочита (засега) само разплащания в долари

От началото на годината 3 от четирите топ банки на Китай не приемат плащания от санкционирани руски банки. Доста ограничен е и режимът на позволените плащания между Русия и Турция. Отново приличната са санкциите - кредитните институции се опасяват да не попаднат под ударите на Вашингтон, особено ако имат клонове в САЩ.

За момента руските фирми се справят с проблемите около плащанията чрез регистрация на юридическо лице в "приятелска" държава, но в Русия се надяват на трайно решение след предстояща среща на най-високо ниво по въпроса.