Русия е "отписала" дългове на африкански страни към нея, натрупани през годините назад, за общо 23 милиарда долара. Това заяви президентът Владимир Путин на пленарното заседание на срещата на върха Русия-Африка, съобщи ТАСС.

По време на срещата руският лидер също така е заявил, че страните възнамеряват да засилят допълнително сътрудничеството си в икономическата и хуманитарната сфера.

По думите на Путин, част от оръжията и техниката, които Русия доставя на Африка са на безвъзмездна основа, за да гарантира сигурността на континента. В близко бъдеще страната ще продължи да подкрепя най-бедните региони на африканския континент и ще отдели допълнително 90 милиона долара за тяхното развитие.

В условия на санкции - руските авиопревози се опитват да "пробият" в ... Африка

В условия на санкции - руските авиопревози се опитват да "пробият" в ... Африка

Цените на самолетните билети към африканските страни нараснаха

В тази връзка премиерът на Сомалия е оповестил, че по време на срещата "на върха" се е договорил Русия да "опрости" на Сомалия дълг за близо 8,5 милиона долара, а останалата част дълга си страната ще плаща на Русия по нов график.

Относно "отписаните" задължения на африкански страни към Русия, прес-секретарят на руския президент, Дмитрий Песков, коментира, че дълговете на Африка са "ефимерни и невъзвръщаеми". При това, "благодарение на тяхното отписване, Русия отваря пътя на своите компании за работа на континента".

Кои региони в света ще имат най-висок икономически ръст, според германски експерти

Кои региони в света ще имат най-висок икономически ръст, според германски експерти

Европа изостава по ръст на БВП