Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че Украйна вероятно се нуждае от финансова помощ в размер на $5 милиарда месечно, за да поддържа икономиката си, предават световните медии.

Георгиева подчерта, че МВФ ще обсъди нуждите от финансиране с партньорските правителства на Украйна, предполагайки, че незабавната подкрепа ще трябва да бъде под формата на безвъзмездни средства.

Миналата седмица украинският министър на финансите Сергей Марченко призова за финансова подкрепа от десетки милиарди долари за покриване на фискалния дефицит на страната, като съобщи, че публичните разходи са надхвърлили приходите с $2,7 милиарда само през март и че Украйна очаква дефицитът да се увеличи до 5-7 милиарда долара на месец през април и май.

Кристалина Георгиева и Зеленски обсъдиха възстановяването на Украйна

Кристалина Георгиева и Зеленски обсъдиха възстановяването на Украйна

Нападнатата страна разчита на Международния валутен фонд

Според директора на МВФ ситуацията около финансирането е "неясна, но Министерството на финансите на САЩ ще направи оценка на нуждите на Украйна поне за следващите три месеца.

На специална пресконференция Кристалина Георгиева подчерта, че въпреки несигурността относно бъдещето на Украйна, МВФ ще започне работа по бъдеща програма за заем от фонда, но е "несправедливо" да се очаква Украйна да приложи в момента мащабен пакет от реформи.

Тази седмица Международният валутен фонд прогнозира спад с 35% на брутния вътрешен продукт на Украйна тази година. Фондът предупреди, че инвазията е поставила правителството под "голям стрес", тъй като данъчните приходи намаляват рязко.

Български банкер в Украйна: Какво е да управляваш местна банка в ситуация на война

Български банкер в Украйна: Какво е да управляваш местна банка в ситуация на война

Гост на Money.bg е Емил Ангелов, председател на надзорния съвет на "Банка Пиреос"