Цената на медта достигна $8 хил. за тон за първи път от над седем години насам, а Goldman Sachs и BlackRock прогнозират началото на нов бичи пазар, тъй като предлагането изостава от очаквания ръст на търсенето, пише Bloomberg.

Пазарите стават свидетели на най-мощното рали от повече от десетилетие благодарение на апетита на Китай за суровини и проблеми с доставките. От март насам медта поскъпна с 80%.

Очакванията за дефицит, по-слабият долар и ролята на метала в зелените технологии също помогнаха за растежа. Някои анализатори и банки сравняват ралито с началото на века, когато увеличение на поръчките от Китай предизвикаха суперцикъл за суровините.

Goldman сочи връзката между суровините, долара и растежа на развиващите се пазари, които движеха предходните бичи пазари. BlackRock очаква нови върхове за медта.

Успехът на Китай в справяне с пандемията и оптимизмът за икономически растежа по света през следващата година повишиха цените на редица индустриални суровини - от желязната руда до петрола. Медта печели и от други фактори, които правят метала атрактивна инвестиция за дългосрочните инвеститори. Макар да се очаква цените на петрола да се възстановят вкраткосрочен план, има съмнения доколко те ще останат високи в дългосрочен план заради прехода към зелена енергия. От друга страна медта ще спечели, тъй като металът се използва в жиците.

В краткосрочен план медта расте заради недостатъчни доставки.