Американската агенция Moody’s отряза кредитния рейтинг на Саудитска Арабия на фона на евтиния петрол и спада в икономическия растеж на страната, които „удариха" финансите на държавата.

„Комбинацията от слабия растеж, високия дълг и малките вътрешни буфери постави Кралството в неизгодно положение при евентуални бъдещи кризи”, посочват от институцията.

Икономист: Саудитска Арабия я чака финансова катастрофа след 3 години

Икономист: Саудитска Арабия я чака финансова катастрофа след 3 години

Ето каква ще бъде причината за проблемите на кралството според Зак Шрайбер

Кредитният рейтинг на страната е намален от ниво Aa3 от A1. Този рейтинг все още е на т.нар. „инвестиционно” ниво. На същата „територия” се намират още Чехия, Словакия и Великобритания.

Преди време властите в Рияд обявиха своите амбиции за дълбоки реформи, които да направят икономиката по-слабо зависима от петрола.

„Докато правителството има стратегия за диверсификация на икономиката, тези планове все още са в ранен стадий на развитие и техният ефект остава несигурен”, обясняват от Moody’s.

Саудитска Арабия взема най-големия си дълг от десетилетие насам

Саудитска Арабия взема най-големия си дълг от десетилетие насам

Евтиният петрол предизвика рекорден бюджетен дефицит в Кралството

„Номиналният БВП се сви с 13,3% през 2015 г. и ние очакваме спад от още 5% през 2016 г. Прогнозите са реалният растеж на БВП да спадне с 1,2 на сто през тази година от 3,4 на сто през предходната”, допълват от агенцията.

Очакванията са за растеж на саудитската икономика от около 2 на сто, което е доста под средното годишно ниво от около 5 на сто, отчетено за периода между 2011 и 2015 г.