Американският долар се засилва в понеделник спрямо повечето основни световни валути. Търсенето на долари, подобно на други активи - безопасни убежища, се увеличава на фона на нарастващия брой заразени с COVID-19 в САЩ и Европа. Както и намаляващите надежди за нов стимулационен пакет за американската икономика преди президентските избори през ноември.

Фокусът на пазара тази седмица е върху заседанията на Европейската централна банка (ЕЦБ) и Банката на Япония, както и данни за динамиката на БВП на САЩ през третото тримесечие.

Председателят на парламента Нанси Пелоси заяви в интервю за CNN в неделя, че Камарата на представителите може да приеме нов стимулационен пакет от около 2 трилиона долара тази седмица, но не е известно дали Сенатът е готов да го одобри. "Искаме пакетът да бъде приет възможно най-бързо и затова правим отстъпки", каза Пелоси.

Междувременно шефът на кабинета на Белия дом Майк Медоус обвини Пелоси, че непрекъснато "променя правилата на играта". "Продължаваме да правим едно предложение след друго, а Нанси Пелоси продължава да променя правилата на играта", каза той.

Общата европейска днес сутринта спада спрямо американската с 0,21% - до $1,1835 за евро при $1,1860 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската се увеличава с 0,15% - до 104,87 йени за долар в сравнение с 104,71 йени за долар в петък.

Еврото се понижава спрямо йената с 0,06% - до 124,11 йени срещу 124,19 йени в края на миналата седмица.

Британският фунт стерлинг поевтинява с 0,10% по отношение на долара до $1,3026 за паунд в сравнение с $1,3039 за паунд в края на предишната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,2% в понеделник. По-широкият индекс WSJ долар също спечели 0,2% по време на днешната търговия.