Удай Котак, милиардерът, който е начело на индийската Kotak Mahindra Bank, предупреди, че инвеститорите на световните пазари на акции са прекалено самоуверени и подценяват рисковете.

"Навсякъде по света има прекален оптимизъм и подценяване на риска на фондовите пазари. Хората са твърде самодоволни, независимо дали става дума за САЩ, Европа или другаде", заяви пред Bloomberg Котак в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Индексът S&P 500 затвори с нов рекорд във вторник, след като силното начало на сезона на печалбите продължи. Инвеститорите в развиващите се пазари също се придържат към рискови позиции, като експозицията към активи в развиващия се свят достига най-високото ниво от април 2015 г., според Института за международни финанси.

Котак е доказан финансов експерт

Източник: Kotak.com

Котак е доказан финансов експерт

Световните финансови ръководители, които се събраха в Давос, предупредиха, че инвеститорите могат да бъдат потърпевши от повишаващите се лихви на централните банки. Международният валутен фонд предупреди в понеделник, че рецесията може да е по-близо отколкото мнозина очакват, въпреки че растежът се засилва.

Котак, чието състояние от 10.9 млрд. долара го превръща в най-богатия банкер в Азия и осмият най-богат индиец, заяви, че строгите огранчиения на премиерa Нарендра Моди спрямо парите в брой насочват инвестициите към националния фондов пазар.

Основният индекс на акциите в страната е натрупал около 45% от края на 2016 г., едно от най-добрите представяния сред повече от 100 глобални индекса, проследявани от Bloomberg.

Голяма фуния

Лошите кредити в Индия са все по-голям риск за банковата система

Източник: Bloomberg

Лошите кредити в Индия са все по-голям риск за банковата система

"Това създава голяма фуния от пари, идващи от местните спестители в малка тръба от акции. Ще бъда предпазлив към секторите с малка и средна капитализация на индийския фондов пазар, защото са заплашени от балон", обясни банкерът.

Той е съсредоточен в търсене на евтини активи, тъй като Индия се опитва да изчисти 210 млрд. долара лоши кредити в банковата си система. Според последните данни съотношението на лошите кредити на Kotak Mahindra Bank възлиза на 2.3% от общото кредитиране - около 1/4 от нивото, наблюдавано в цялата индустрия.

"Трябва да бъдем търпеливи. Можем да отделим времето си и да изберем подходящата възможност на подходящата цена. Mного неща предстоят през следващите 12 до 18 месеца и трябва да сме подготвени", посъветва Котак.