Норвежкият суверенен фонд, който е най-големият в света, скоро може да започне да залага на по-рискови активи. От правителството на скандинавската държава препоръчват на ръководството му да промени начина на разпределяне на вложенията си.

Доклад на кабинета предлага на фонда с капитал от 716 милиарда паунда или 880 милиарда долара да увеличи активите си в акции и да насочи 87 милиарда долара от активите си към рискови капиталови участия.

Това означава, че грубо 70% от капитала на фонда ще бъде в ценни книжа, което е доста над размера от близо 60 на сто в момента.

"По-големият дял акции увеличава очакваната възвращаемост, както и приноса за държавния бюджет, но също така предполага по-голяма волатилност в капитала на фонда и по-голям риск за спад в дългосрочен план", се посочва в документа, цитиран от Business Insider.

"Мнозинството (в правителството) смята, че подобен риск е приемлив при наличието на политическа воля и въвеждането на конкретна икономическа политика, която да бъде в съответствие с нарастването на риска", се допълва в доклада.