Турската лира отбеляза нов исторически рекорд в спада си спрямо щатския долар, съобщават световните агенции. Стойността на местната валута спадна до най-ниското си равнище спрямо долара в размер на над 30 лири за долар, по информация на "Джумхурийет".

Борсовата търговия е започнала днешния ден с курс на лирата от 29,95 лири за долар, след което в рамките на няколко часа турската валута е достигнала до 30,004. Както за хората, така и за бизнеса в Турция това е своеобразна психологическа граница.

Какво се случва с турската икономика?

Въпреки лошата новина, вътрешните пазари в Турция остават в очакване на приключването на инвеститорските срещи, които се провеждат с ръководителя на турската централната банка Хафизе Гайе Еркан и с министъра на финансите и държавната хазна Мехмет Шимшек в Ню Йорк, заедно с над 200 представители на инвестиционни фондове от света.

Годишната инфлация в Турция се покачи до 13 месечен максимум

Годишната инфлация в Турция се покачи до 13 месечен максимум

Основният натиск идва от цените на транспортните услуги,храните, ресторантите и хотелите

Междувременно, централната банка на Турция съобщи, че не възнамерява да влияе грубо върху валутната търговия и да провежда строги политики в случай на спад на националната валута.

Силният спад на турската валута започна след президентските и парламентарните избори през май 2023 година, когато начело на държавата отново застана Реджеп Ердоган.

Реджеп Ердоган

Източник: EPA/БГНЕС

Реджеп Ердоган

Както Money.bg писа, Турция остави след себе си една година, белязана от много насрещни ветрове и предизвикателства, водени от опустошителни земетресения в началото на миналия февруари и висока инфлация. И все пак известната промяна в икономическото управление на страната през втората половина на 2023 година възроди надеждите за традиционни действия по опростяване на паричната политика.

Анкара се надява да извлече ползите от своята нова икономическа политика, представена в началото на септември. Тя е насочена към потушаване на инфлацията, намаляване на хроничните дефицити по текущата сметка, възстановяване на валутните резерви и стабилизиране на турската лира.

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Надеждите на Турция за 2024-а на фона на една икономика в риск

Страната се надява да извлече ползите от своята нова парична политика