Турската лира падна до ново рекордно дъно в петък и се отправи към края на най-тежкия си месец от икономическата криза от 2018 година на фона на геополитическото напрежение.

Лирата загуби 0,6% от стойността си в края на седмицата като достигна курс 8,35 за щатски долар, след като по-рано успя да се задържи на ниво от около 8,27 долара. В четвъртък търговията за валутата приключи на равнище от 8,28 долара, съобщава Reuters.

Валутата, която на няколко пъти стигна до историческо дъно през последните седмици спрямо щатския долар е изгубила над 28% от стойността си от началото на годината.

С поредният спад от петък турската лира е напът да приключи най-лошия месец от кризата през 2018 година, когато тя отново записа исторически срив.

Геополитическото напрежение в Кавказкия регион и в Източното Средиземноморие доведе до поевтиняване със 7,9% на лирата само през октомври.

Допълнителното поевтиняване на валутата идва на фона на нарастващия брой заразени от коронавирус в страната, както и при увеличаващата се несигурност, свързана с изборите в САЩ.