Биткойн започна седмицата при цена от 18,5 хил. долара за койн, което се приближава до исторически рекордната му стойност от преди две години. Но този експерт смята, че това е само началото и догодина можем да станем свидетели на петкратно увеличение на криптовалутата.

"Фундаменталната стойност на биткойн идва от това, че той е невероятно добро средство за съхранение на валутата", каза главният изпълнителен директор на OKCoin Хонг Фанг пред Kitco. "Той е много рядък, траен, достъпен 24 часа в денонощието по целия свят и е делим. Освен това не може да бъде забранен."

По думите ѝ това го прави много подобен на златото, което исторически се използва за съхранение на стойността. Но според нея съществената разлика е, че биткойн е първите естествени интернет пари в историята на човечеството. Освен това той няма физически облик, което донякъде възпрепрятства хората да го оценят като актив.

Проучване: Ето кое движи настоящото изстрелване на биткойн

Проучване: Ето кое движи настоящото изстрелване на биткойн

И защо криптовалутата вероятно ще продължи да поскъпва

Същевременно днес ситуацията е коренно различна спрямо 2017 г., когато заради листванията на компании в биткойн много спекуланти бяха привлечени към актива, особено в Азия.

"Когато се замислите за актив като биткойн, той сам по себе си не генерира парични потоци, което го прави зависим изцяло от търсенето и предлагането", каза тя. "Максималното предлагане е фиксирано - 21 млн. биткойна, а обемът в циркулация е доста по-малък от това. Но от страна на търсенето, през 2017 г. видяхме, че то до голяма степен беше спекулативно. Днес се случват много неща, които промениха динамиката на търсенето и предлагането. Централните банки печатат безпрецедентни количества пари, точно както видяхме през 2008 г. А биткойн беше създаден именно като средство, което да предпазва потребителите от подобни политики след Голямата рецесия."

Затова докато пазарната капитализация на златните компании днес е около 9 трлн. долара, хората бързо ще разберат, че биткойн е по-добър актив за съхраняване на стойност и ще се насочат към него. "За момента биткойн все още е на много ранен етап от припознаването си като добър източник за това", смята тя. "Предвид цялото припознаване от различни институции и ако приемем, че само богатите инвестират 2% от богатството си в биткойн, това лесно ще изстреля цената му над 100 хил. долара за биткойн."

Милиардер: Биткойн тепърва ще расте

Милиардер: Биткойн тепърва ще расте

Кривата на доходността на криптовалутата ще се покачи като тази на златото и медта, смята Пол Тюдор Джоунс

Подобни инвестиции съвсем не са извън кръга на възможностите. През миналата седмица третият най-богат човек в Мексико посочи, че е инвестирал 10% от размера на богатството си в биткойн.

А по думите на Фанг, вероятно е все повече хора да го последват, защото биткойн се възползва от същите макроикономически феномени, които изстрелват и търсенето на златото - печатането на пари от страна на централните банки и необходимостта от сигурно средство за съхраняване на стойност.

"За разлика от 2008 г., днес виждаме, че ефектите от кризата удрят и реалната икономика", каза тя. "Това означава, че ще е нужно време на икономиката да се възстанови. Нещо повече - Федералният резерв обеща, че инфлацията спокойно може да надхвърли 2%, което създава колосален дългосрочен риск пред финансовите инструменти."

А защо според нея биткойн е по-добър актив от златото? "Има няколко причини за това. Първо, биткойн се верифицира значително по-лесно. Второ, биткойн не може да бъде национализиран толкова лесно от държавата, тъй като без частния ключ никой не може да влезе в портфейла ви, а и се дели по-лесно от златото. Трето, крайното предлагане на биткойн е ограничено до 21 млн. биткойна."