Придобиването на "Пиреос България" от "Юробанк" е приключило на 13 юни. Това става ясно от официално съобщение. След сливането първата ще остане като дъщерно дружество на "Пощенска банка", се посочва още в информацията.

"Пощенска банка", част от "Юробанк груп", приключи вчера придобиването на "Банка Пиреос България" - ключово събитие в стратегията на групата за разширяване на международната ѝ дейност с фокус върху пазари, на които е лидер", се казва в съобщението.

Преди няколко месеца стана ясно, че стойността на акциите, които вече са придобити, възлиза на 75 милиона евро.

Собственикът на "Пощенска банка" купува "Банка Пиреос" и създава третата най-голяма банка у нас
Обновена

"Пощенска банка" и "Пиреос" се обединяват и създават третата най-голяма банка в България

Сделката за придобиването ще приключи до края на март 2019-а

До края на тази година трябва да приключи и операционната интеграция на двете финансови институции. Целта е след окончателното юридическото сливане, системите и процесите на двете банки постепенно да бъдат интегрирани.

"До приключването ѝ клиентите на двете банки ще продължат да се обслужват в настоящия формат: клиентите на "Пощенска банка" в клоновата мрежа и чрез електронните канали на "Пощенска банка", а клиентите на "Банка Пиреос България" ще бъдат обслужвани в клоновата мрежа и чрез електронните канали на "Банка Пиреос България", се допълва в него.

Piraeus ще запази част от българските си активи след сделката с Eurobank

Piraeus ще запази част от българските си активи след сделката с Eurobank

"Пиреос Банк България" отделя част от тях в ново дружество

Сделката между двете дъщерни банки на гръцките Eurobank и Piraeus беше обявена в началото на ноември миналата година. Тогава стана ясно, че обединената финансова институция ще разполага с активи за над 5 милиарда евро и капитал от повече от 600 милиарда евро.

Тогава от "Пощенска банка" посочиха, че след транзакцията банката ще има пазарен дял от над 10%, което ще я постави на трето място по размер на кредитния портфейл.

През 2015 година част от групата на "Юробанк България" станаха и активите на друга гръцка банка на българския пазар - Alpha Bank.