Собственикът на българската "Пощенска банка" - "Юробанк", е купувач на "Банка Пиреос България". Това стана ясно от официално съобщение, изпратено от финансовата институция до медии. 

"Сделката ще затвърди позицията на "Пощенска банка" на българския банков пазар, като по този начин банката ще има очакван пазарен дял от над 10% и ще бъде на трето място по размер на кредитния портфейл", се посочва в него.

В момента първа по размер на активите в страната е "УниКредит Булбанк", следвана от "Банка ДСК" и ОББ. "Юробанк" е на пето място, като преди нея е "Първа инвестиционна банка".

Обединената банка ще има общо активи за над 5 милиарда и капитал от над 600 милиона евро, става ясно още от информацията. Също така след сделката нетната печалба ще бъдат в размер на над 70 милиона евро. 

Към септември 2018 година "Банка Пиреос България" има активи от 1,7 милиарда евро, кредитен портфейл от 820 милиона евро и депозити в размер на 1,3 милиарда евро. Финансовата институция развива дейност в банкирането на дребно и основно в корпоративното банкиране чрез клонова мрежа от 70 клона и с над 900 служители.

"Стойността на акциите е 75 милиона евро, като след приключването на сделката отражението върху капитала от първи ред на "Юробанк" ще бъде минимално в размер на 14 базисни точки, а след реализирането на очакваните синергии, сделката се очаква да има положителен ефект върху капитала", се допълва в съобщението.

"Доволни сме от постигнатото споразумение с "Пиреос Банк" за придобиването на "Пиреос Банк България" от "Пощенска банка", нашето дъщерно дружество в България. Придобиването следва стратегията на "Юробанк" да се фокусира в разрастването на международните си пазари, които счита за важни, какъвто е българският. След придобиването Юробанк България ще бъде третата по големина банка в страната", коментира зам.-главният изпълнителен директор на "Юробанк" Ставрос Йоану.

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Piraeus Bank готви за продажба бизнеса си на Балканите, включително и в България

Това потвърди изпълнителният директор на банката

Още през лятото миналата година стана ясно, че гръцката Piraeus ще търси купувачи на бизнеса си на Балканите, включително и в България. През тази година пък излезе информация, че до края на юни месец трябва да бъде ясно името на новия собственик на българското подразделение на финансовата институция.

По информация от тогава транзакцията трябваше да бъде извършена в началото на 2019 година, като тези данни се потвърждават сега.

Кои са трите български банки, които ще наддават за бизнеса на Piraeus у нас?

Кои са трите български банки, които ще наддават за бизнеса на Piraeus у нас?

Предстои кандидатите да разговарят с продавача в следващите седмици

Тогава стана ясно, че три български банки имат интерес към сделката. Сред тях освен настоящият купувач на "Банка Пиреос България" се наредиха още "Българо-американска кредитна банка" и "Инвестбанк".

През 2015 година "Юробанк" придоби активите и на друга финансова институция от Гърция на българския пазар - Alpha банк.

Societe Generale обяви официално продажбата на банката в България

Societe Generale обяви официално продажбата на банката в България

Банка ДСК купува и другите дъщерни дружества на групата у нас

Придобиването на "Банка Пиреос" е втората мащабна сделка на банковия пазар у нас през последните месеци. В началото на август беше потвърдено, че френската Societe Generale напуска българския пазар, а активите на нейното подразделение в страната ще бъдат изкупени от собственика на "Банка ДСК" - унгарската OTP Bank. 

Официална цена на сделката не беше посочена, но според източници на Reuters тя ще е близо до 1,1 пъти на общия капитал на "Сосиете Женерал Експресбанк" или малко над 720 милиона лева.

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Как ще се промени банковият пазар след сливането на ДСК и "Сосиете Женерал"?

Възможно ли е да има нова най-голяма банкова група в страната