Година и половина след като беше обявена една от най-мащабните банкови сделки у нас през последните години - сливането на "Сибанк" и "Обединена българска банка" под общото име ОББ, дойде и официалното обявяване на следващото мащабно обединение в сектора.

Още през миналата година от унгарската OTP Bank, собственик на "Банка ДСК" у нас, обявиха, че имат интерес да разширят бизнеса си на българския пазар. В началото на месеца дойде и потвърждението на техните намерения - френската група "Сосиете Женерал" заяви, че ще продаде мажоритарния дял в дъщерното си дружество в страната на "Банка ДСК".

Официална цена на сделката не беше посочена, но според източници на Reuters тя ще е близо до 1,1 пъти на общия капитал на "Сосиете Женерал" или малко над 720 милиона лева.

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Societe Generale напуска България, купувач е собственикът на ДСК

Сделката е съвсем близо до приключване, а вече са водени и разговори с БНБ, твърди Reuters

Новината за обединението е сигнал за ново пренареждане на пластовете в банковата система у нас, като в момента "Банка ДСК" е втората по големина на пазара, а прибавянето на активите на "Сосиете Женерал" би могло да й осигури челното място след сливането. Това би било голяма промяна за индустрията, като от години "УниКредит Булбанк" стабилно държи първата позиция.

Money.bg направи сметка за това какво би означавало обединението между "Банка ДСК" и "Сосиете Женерал" по отношение на размера на активите и дела на най-големите банки на българския пазар. За целта са използвани данни на Българската народна банка (БНБ) към края на 2017 година и за първото тримесечие на 2018 година.

Изчисленията са условни, защото сливането не означава и механично сливане на активите - може да има преоценка на някои от тях, както и някакъв отлив - например на клиенти.

Societe Generale обяви официално продажбата на банката в България

Societe Generale обяви официално продажбата на банката в България

Банка ДСК купува и другите дъщерни дружества на групата у нас

Големина на активите

Според статистиката към края на третото тримесечие на 2018 година активите на най-голямата банка в страната - "УниКредит Булбанк" възлизат на 18,762 милиарда лева. Втората "Банка ДСК" разполага с такива от 12,365 милиарда лева, а "Сосиете Женерал", която не влиза в групата на системните финансови институции, има активи от 6,585 милиарда лева.

По тези данни при сливането на последните две обединената група ще разполага с общи активи от 18,950 милиарда лева, което би я направило номер 1 на българския пазар по големина.

Към същия период на годината кредитите и депозитите на "УниКредит Булбанк" са приблизително съответно 15,079 милиарда лева и 15,690 милиарда лева. По тези показатели финансовата институция изпреварва втората "Банка ДСК" с около 5 милиарда лева.

След сделката със "Сосиете Женерал" обаче при запазване на тези нива тя би разполагала с общо 16,798 милиарда лева заеми и с 16,247 милиарда лева влогове.

Пазарни дялове по сегменти

Що се отнася до пазарния дял и сега дъщерното дружество на унгарската OTP Bank у нас е лидер в сегментите на жилищното и потребителското кредитиране. Статистиката на БНБ към края на 2017 година за пазарните дялове на търговските банки сочи, че "Банка ДСК" държи 20,52% от пазара в първата категория и 28,22% във втората.

С добавянето на дела на "Сосиете Женерал" делът би нараснал до 27,08 на сто при жилищното кредитиране и до 38,58 на сто при потребителското. Това би поставило групата с близо 10% по-голям дял от втората "УниКредит" в едната категория и с повече от 28% пред втората "Първа инвестиционна банка" при потребителските заеми.

С дял от 38,58% на сто обединената банка би се доближила до границата от 40 на сто, възприемана по Закона за защита на конкуренцията, като застрашаваща свободната конкуренция на пазара.

Дори и след обединението при корпоративните кредити лидер би останала "УниКредит", която към края на 2017 година отговаря за 21,95% от пазара. "Банка ДСК" и "Сосиете Женерал" биха управлявали общо 14,46 на сто от него.

При депозитите на домакинствата и в момента дъщерното дружество на OTP Bank у нас е лидер с 16,90% от пазара. С добавянето на дела на "Сосиете Женерал" делът би стигнал 23,46 на сто при такъв от 16,35% за "УниКредит".

Всички направени сметки са примерни и какъв точно ще бъде ефектът от сделката върху банковия пазар у нас ще се разбере след нейното реализиране.