Търсенето на петрол в световен мащаб ще нарасне с най-бавния си темп от много години насам през 2019 г. заради отслабената световна икономика, заяви в понеделник главният изпълнителен директор на австрийската OMV. Според него това ще доведе и до повече сливания и придобивания в индустрията.

"Има сигнали от потребителските пазари, че нашата индустрия трябва да се подготви за по-бавен растеж на брутния вътрешен продукт. И това ще означава по-тежки дни за нас", каза Райнер Зееле пред Reuters.

Петролът от сорта брент се търгува на около $60 за барел през последните седмици, след като по-рано през 2019 г. достигна пик от $75. По-бавният икономически растеж натежа над по-ниските доставки от ударените от санкции Иран и Венецуела.

Според Зееле, растежът на търсенето на петрол по света ще намалее под 1 милион барела дневно през тази година - за първи път от много години. "И тази тенденция ще продължи през 2020 г", заяви той.

По-ниските цени ще помогнат за ребалансиране на пазара, тъй като ще накарат производителите, които имат по-високи разходи, да променят дейността си. В същото време това ще доведе и до спад на цените на енергийните активи.

"Индустрията може би ще трябва да се подготви за консолидация. Пазарът на сливания и придобивания ще се върне към по-здравословни нива, след като активите поевтинеят и цената им стане по-умерена", смята Зееле. И допълни, че OMV засега не мисли в такава посока.

Ниските цени на петрола потопиха икономиката на Саудитска Арабия

Ниските цени на петрола потопиха икономиката на Саудитска Арабия

Кралството ще отчете 4,2 процента от БВП дефицит за тази година