Ниските цени на петрола влияят зле на икономиката на Саудитска Арабия и заплашват инвестициите на кралството в чужбина, както и инвеститорския апетит за първичното публично предлагане на Aramco, пише The Wall Street Journal.

Властите в страната намалиха производството на петрол до по-малко от 10 милиона петрола дневно в опит да повишат цените до над $80 за барел. Но търговското напрежение и растящото производство в САЩ компрометират тези усилия и задържат цените по-близо до $60.

Икономистите намалиха прогнозите си за икономически растеж тази година за най-големия износител на петрол. Средната прогноза вече гласи, че брутният вътрешен продукт на Саудитска Арабия ще се разшири с едва 1,4 процента, спрямо 2,2 процента при предходни прогнози.

Икономистът Уилиям Джаксън от Capital Economics обяснява това с ниските цени на петрола, които тежат над важния за страната петролен сектор.

Здравето на саудитската икономика става все по-важна за световните инвеститори, след като кралството започна да отваря финансовата си система към външния свят. Спад на растежа на икономиката ще заплаши и инвестиционната активност на Рияд, който вече купи големи дялове в компании като Tesla, както и ще намали желанието на чуждестранни инвеститори да вложат средства в Саудитска Арабия.

От началото на май саудитските капиталови пазари записват спад от над 14 процента, въпреки включването им в индекса на MSCI Inc., което предизвика наливането на милиарди долари пасивни инвестиции.

Анализатори посочват, че предложеното първично публично предлагане на Aramco, националната петролна компания, ще привлече далеч по-малко средства, ако цената на петрола остане ниска и ако кралството продължава да го източва, за да балансира бюджета си.

Компанията плати на Рияд специален дивидент от $20 милиарда за първото полугодие, въпреки 12 процента спад на печалбата.

Правителството предприе някои мерки в опит да подкрепи останалата част от икономиката, но засега от тях ефект няма. Така цените на петрола остават основен катализатор на растежа. Правителството прогнозира, че през тази година ще отчете дефицит от около $35 милиарда, или 4,2 процента от БВП. За да балансира бюджета си, Рияд има нужда от цена на барел около $85.

Според Международната агенция за енергетика ниските цени ще останат още дълго. Morgan Stanley също смята, че до края на 2020 г. барел от сорта брент ще се търгува срещу около $60.

САЩ ще доставят още повече петрол на пазара, на който вече има свръхпредлагане. И това ще удари цените

САЩ ще доставят още повече петрол на пазара, на който вече има свръхпредлагане. И това ще удари цените

Страната може да увеличи значително износа си в следващите три години