Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) постигна съгласие в четвъртък за намаляване на добива с допълнителни 1,5 млн. барела дневно през второто тримесечие на 2020 г., за да подкрепи цените насред епидемията. Има обаче едно условие, за което все още не е ясно дали ще бъде изпълнено - Русия да се присъедини, пише Reuters, цитирайки свои източници.

Мерките за справяне с коронавируса удариха тежко по търсенето на петрол, спирайки заводи и отказвайки хора от пътувания.

Саудитска Арабия предложила на ОПЕК и останалите държави, включително Русия, да намалят добива с още 1,5 млн. барела дневно през второто тримесечие на 2020 г., като в същото време увеличат настоящото съкращение на добива от 2,1 млн. барела дневно, което изтича този месец, до края на 2020 г. Общо, това би представлявало 3,6 процента от световното производство.

Но Рияд, най-големият производител в картала, и останалите държави все още не са успяли да спечелят Русия за подобна сделка. Засега Москва дава сигнали, че ще подкрепи удължаване на съкращението от 2,1 млн. барела дневно, но не повече.

Рияд очаква страните, които не са членки на ОПЕК, включително Русия, да допринесат с 500 хил. барела дневно към съкращенията.

Русия си сътрудничи с картела от 2016 г. насам, като многократно не е давала ясни индикации, но досега в последния момент винаги е подписвала споразуменията. Източници на агенцията обаче твърдят, че този път ситуацията е по-сложна.

Тазгодишният спад на цените на петрола с около 20% затрудниха балансирането на бюджета на страните от картела. Москва обаче казва, че може да се справи и при настоящите цени.