Доларът в началото на валутната търговия в понеделник укрепва спрямо фунта стерлинг и еврото и поевтинява по отношение на йената.

Безуспешните опити на Великобритания да се договори за условията на напускане на Европейския съюз се отразяват негативно върху стойността на паунд, освен това повишават глобалното търсене на валути и въобще на безопасни активи - "тихи пристанища", за каквато се смята японската йена.

Евро днес сутринта се поевтинява спрямо долара с 0,11% до $1,1550.

В същото време курсът на паундът спада с 0,32 процента до $1,3111, след като в петък се покачи до октомврийски максимум в нивото $1,3258 .

От друга страна стойността на американската валута спрямо японската се понижава с 0,26% - до 111,92 йени за долара от 112,21 йени в края на търговията в петък.

Еврото също поевтинява спрямо японската валута с 0,25% до ниво 129,37 йени в сравнение с курса 129,71 йени за едно евро в петък.

Да се сключи споразумението за изхода на Обединеното кралство от ЕС пречи най-много въпроса за сухопътната граница между Великобритания и Ирландия. Участниците в преговорите през уикенда признаха неуспеха си и си взеха почивка през близките дни.

Негативен натиск върху фунта стерлинг оказаха и коментари на бившия външен министър Борис Джонсън. Той настоява Лондон да даде твърд отпор на "лошия" Европейски съюз и да се опита да сключи с общността договор от типа на "супер Канада" - усъвършенстван вариант на споразумението за свободна търговия между ЕС и Канада.

Йената укрепва в началото на тази седмица и заради заявлението на финансовия министър на САЩ, Стивън Мнучин, за това, че Вашингтон иска да включи в търговското споразумение между Вашингтон и Токио "валутна уговорка", възпрепятстваща конкурентна девалвация на валутите.