В хода на валутната търговия в четвъртък щатският долар поевтинява спрямо еврото, паунда и йената след излизане на резултатите от двудневната среща на ръководителите на Федералния резерв на САЩ.

В сряда, след заседание на 27-28 юли, американския паричнокредитен регулатор заяви, че икономиката на САЩ продължава да се възстановява, въпреки подновения ръст на заболеваемостта от COVID-19, а Централната банка не възнамерява да бърза да прекрати стимулите.

Фед запази основния си лихвен процент в границите от 0-0,25% годишно и обеща да продължи да изкупува активи на обща стойност 120 милиарда долара месечно, "докато не се постигне значителен напредък към целите за максимална заетост и ценова стабилност". Представители на Фед посочиха, че са постигнали напредък в обсъждането за намаляване на изкупуването на активи, но все още не са решили кога да започнат да го прилагат.

Председателят на Фед Джером Пауъл призна, че потребителските цени в САЩ се покачват много по-бързо тази година, отколкото той и други служители на резерва прогнозираха.

Инфлацията "може да се окаже по-висока и по-устойчива, отколкото очаквахме", каза Пауъл по време на традиционна пресконференция след края на заседанието на юлското заседание на американската централна банка. В същото време той отбеляза, че нарастването на инфлацията в САЩ е временно и след като икономиката се върне към нормалното си състояние, потребителските цени вероятно ще спаднат.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се покачва спрямо американската с 0,16% - до $1,1863 за евро в сравнение с $1,1845 за евро при закриване на търговията в сряда.

Курсът на американската валута спрямо японската спада с 0,06% - до 109,83 йени за долара срещу 109,90 йени за долар предишния ден.

Британската лира стерлинг расте спрямо долара с 0,30% и днес сутринта се разменя при курс около $1,3946 за едни паунд.