По време на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар отслабва по отношение на еврото и паунда, укрепвайки спрямо йената и след срещата на Федералната резервна система на САЩ.

Федералният резерв запази основната си лихва на ниво от 0-0,25% след резултатите от приключилото вчера двудневно заседание и обяви ускоряване на темпа за намаляване на изкупуването на активи. В същото време от текста на изявлението след срещата изчезна фразата, че високата инфлация е временно явление.

От януари американската централна банка ще намали обратно изкупуването на активи с 30 милиарда долара: месечните покупки на американски облигации ще бъдат намалени с 20 милиарда долара - до 40 милиарда,а на ипотечните облигации - с 10 милиарда долара до 20 милиарда долара. При този темп на съкращаване, програмата за обратно изкупуване на активи ще бъде завършена през март - с три месеца по-рано от първоначално планираното, което ще проправи пътя за намаляване на лихвите.

Точковият график след срещата - диаграма, показваща индивидуалните очаквания на борда на управителите на Фед и ръководителите на Федералните резервни банки по отношение на лихвените проценти - показа, че 10 от 18 лидери на регулатора очакват три увеличения на лихвите през следващата година.

Доларът реагира с ръст на сигналите, че лихвите в САЩ ще се повишават по-бързо от очакваното, но след това се понижи на фона на повишения пазарен апетит за риск след решенията на Фед.

Към 10:35 ч. българско време едно общата европейска валута расте с 0,15% и евро се разменя на пазара срещу 1,1310 долара в сравнение с 1,1289 долара за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута спрямо японската национална валута се повиши по същото време до 114,13 йени за долар срещу 114,04 йени за долар при закриването на търговията в сряда.

Британската лира стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,25% - до $1,3298 за едни паунд спрямо $1,3262 за паунд вчера в края на сесията.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,08%, а по-широкият индекс на долара WSJ - добави 0,1%.