В началото на валутната търговия в понеделник американският долар е стабилен спрямо еврото, поскъпва спрямо йената, и поевтинява спрямо паунда. Британската лира поскъпва и спрямо общата европейска валута.

Инвеститорите отново увеличават късите позиции в долари, отбелязва Bloomberg. Според Комисията за търговия със стокови фючърси (CFTC) нетните къси позиции са се повишили до около 10 млрд. долара миналата седмица от 4 млрд. долара в средата на април.

Тази седмица търговците очакват публикуването на данни за промените в потребителските цени в САЩ през април.

Британската лира стерлинг продължава да поскъпва. Резултатите на Шотландската национална партия (SNP) на регионалните избори от последната седмица допринасят за укрепването на паунда. SNP, която иска да проведе поредния референдум за независимостта на Шотландия, ще има 64 места в шотландския парламент, едно по-малко от нуждите на мнозинството.

"Призивите за референдум за независимост със сигурност няма да изчезнат, но валутният пазар изглежда не разглежда резултатите от изборите като предвестник на предстоящите политически рискове за лирата", каза ръководителят на валутната стратегия в Westpac Banking Corp Ричард Франулович, цитиран от Bloomberg.

Общата валута в понеделник сутринта се тъгува спрямо американската на ниво $1,2160 за евро, в сравнение с $ 1,2165 за евро в края на предишната сесия.

"Зелените пари" поскъпват по отношение на японските с 0,32% до 108,95 йени за долар срещу 108,60 йени за долар в петък.

Курсът на еврото днес е по-висок с 0,28%, до 132,49 йени срещу 132,12 йени за евро в петък.

Британската лира стерлинг скочи с 0.61% спрямо долара, до $1,4069 за паунд спрямо $1,3984 за паунд в края на предишната търговия, а спрямо еврото - с 0.54% до 1,1560 евро спрямо 1,1498 евро за паунд в петък.

Австралийският долар е нараснал с 0,2% спрямо щатския долар. Индексът на доверието на бизнеса в икономиката на Националната австралийска банка (NAB) скочи с 9 пункта през март и достигна рекордните 26 пункта.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя 0,03%.

Междувременно индексът Bloomberg Dollar Spot, който проследява долара спрямо първите 10 световни валути, се върна към нивата от началото на годината след слабите данни на американския пазар на труда в петък.