В началото на валутната търговия във вторник американският долар умерено се понижава спрямо еврото и расте по отношение на паунда и йената.

Цената на златото се повишава, скъпоценният метал се търгува в района на 1 980 долара за унция при продължаващите опасения около разпространението на коронавируса.

Общата валута днес сутринта се търгува към американската на ниво $1,1768 за евро при $1,1762 за евро в края на предишната сесия. Стойността на единната европейска спрямо японската национална валута възлиза на 124,88 йени за евро в сравнение с 124,64 йени в понеделник.

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Ливанският паунд се срина с 50% за по-малко от 10 дни

Все повече хора в страната се обръщат към криптовалутите като източник на финансова свобода и относително по-стабилна покупателна способност

За един долар днес на пазара дават 106,12 йени срещу 105,95 йени в края на вчерашната търговия.

Британският фунт стерлинг във вторник струва $1,3067 в сравнение с $1,3075 в края на предишната търговия и се търгува по 1,1104 евро за паунд срещу 1,116 евро за паунд предния ден.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинги и шведска крона), днес добави 0,18%.

Доларовият индекс продължава да се засилва след най-големия месечен спад през последните десет години. Въпреки това, комбинацията от нарастваща икономическа и политическа несигурност на фона на пандемията COVID-19 и преди президентските избори в САЩ през ноември може да представлява "риск от срив", който обикновено характеризира развиващите се пазари, смята анализаторът на Standard Bank Стивън Бароу, цитиран от MarketWatch.

Той отбеляза, че индексът на икономическата несигурност в САЩ скочи до нивото на останалия свят, въпреки че преди пандемията беше доста под световното ниво.

Защо рекордно количество физическо злато поема към най-голямата борса в света?

Защо рекордно количество физическо злато поема към най-голямата борса в света?

Тенденцията на физическите доставки на COMEX само ще се засили към края на годината заради ценовите динамики и арбитража

Според анализатора, намалението на лихвените проценти и други мерки за облекчаване на паричната политика на Федералния резерв на САЩ, както и спадът на доходността на държавните облации до почти рекордни нива, значително намалиха премията на долара спрямо други валути - "сигурни убежища".

Октомврийските фючърси за злато днес сутринта на борсата Comex в Ню Йорк поскъпват с 0,24%, или с 4,8 долара - до 1979,5 долара за тройунция. Септемврийските фючърси за сребро се повишиха с 0,37% до $ 24,508 за унция.

Търсенето на безопасни активи, включващо злато, се подкрепя от продължаващите опасения относно разпространението на коронавируса и неговото въздействие върху развитието на икономиката. Броят на заразените по света продължава да расте. Според последните данни на СЗО, те вече надхвърлят 17,9 милиона.

"Проблемът с коронавируса ще остане с нас известно време. Изглежда, че икономиките по света ще са много крехки за дълго време. Те ще се нуждаят от стимули, парично облекчаване и по-ниски лихви, за да смекчат шока. Всичко това ще подкрепи златото", казва Едуард Мейр, независим консултант по стокови активи в INTL FCStone, пред Ройтерс.