След като ливанският паунд поскъпна скоростно на 23 юни, броени дни след това стойността му отново започна да се понижава, като към 1 юли тя изгуби 50% в сравнение с предишния си връх. Днес 1 паунд се разменя срещу 0,000093 долара, което е историческо дъно за нея.

Това е реалният курс, на който в Ливан могат да се закупят долари - 5000 паунда за долар, докато официално валутата е фиксирана при цена от 1507 паунда за долар. Така само от януари, когато двете бяха вързани, неформалната цена на паунда е спаднала с 230% спрямо официалната.

През миналия месец протестите, които, изглежда, не са на път да стихнат скоро, доведоха до запалването на клона на централната банка в най-големия северен град на страната - Триполи. Сред причините беше обещанието на финансовата институция да инфлира още повече паунда и да го инжектира във финансовата система, което обещава да задълбочи валутната криза в страната.

В Ливан разрешиха отглеждането на канабис като противокризисна мярка

В Ливан разрешиха отглеждането на канабис като противокризисна мярка

Страната е в най-тежката си рецесия от половин век насам

Освен централната банка, протестиращите от месеци насам атакуват и търговските банки в страната, след като бяха наложени капиталови контроли и пределен размер на средствата, които всеки може да изтегли от сметката си.

Нещо повече, чуха се и предложения за бейлин - мярка, при която дълговете на банките се погасяват със средствата на вложителите в тях. Именно такава беше извършена в Кипър преди няколко години, когато финансовите институции бяха в състояние на неплатежоспособност.

Сривът в покупателната способност на валутата им подтиква все по-големи части от местното население към бягство към действителна стойност - състояние, при което паричната единица спира да се използва за транзакции и се заменя с актив с по-стабилна цена. Сред тях са и криптовалутите като биткойн, предаде Cointelegraph.

"Представете си, че обяснявате 45 минути на някой ливанец какво представлява биткойн и след това той ви пита: "Но без регулациите на централната банка, кое гарантира стойността на биткойн?", туитна иронично местният защитник на криптовалутите Сайфедеан Амос, който също посочи, че един ливански паунд вече е равен на един сатоши.

За пръв път в историята си: Ливан фалира по дълг за $1,2 милиарда

За пръв път в историята си: Ливан фалира по дълг за $1,2 милиарда

Почти равни части от еврооблигациите на страната са притежавани от местните банки и международните кредитори

Проучване, проведено през май в Twitter, показа, че 57,5% от младите хора в страната предпочитат да получават заплатата си в биткойн. "Ако искате финансова независимост, решението е биткойн", коментира 29-годишният Махмуд Дгхеим.

Прогнозата е, че най-тежката икономическа криза в историята на Ливан ще доведе до вълна от емигранти, когато единственото международно летище в страната възобнови дейност след вдигането на мерките срещу коронавируса. "Ние сме като затворници и единственото, което правим, е да планираме бягството си", каза 32-годишен графичен дизайнер пред Al Jazeera.