Ливан, който е най-големият производител на хашиш в света, въпреки че отглеждането му е незаконно, въведе интересна мярка за справяне с кризата и огромния си дълг, предаде Zero Hedge, позовавайки се на местното издание Daily Sabah. В страната вече ще е законно да се произвежда индустриален и медицински коноп.

Според властите, озаконяването на марихуаната ще увеличи приходите в бюджета - нещо, от което те се нуждаят отчаяно, след като страната фалира по дълга си по-рано тази година. С това решение, което очаквано беше оспорвано от Хизбула, Ливан се превърна в първата близкоизточна държава, решила се на подобна мярка.

Легализирането на производството на марихуана беше препоръчвано както от икономическите съветници на страната, така и от самото правителство, което обаче не можеше да прокара мярката. Според Zero Hedge, то така или иначе се случва, най-вече в долината Бекаа, а още преди две години министърът на икономиката и търговията Раед Хури посочи пред Bloomberg, че местният коноп е "един от най-добрите на света".

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Очаква се покупките на луксозни стоки да растат

Все пак със законодателната промяна не се разрешава употребата на "трева" от местните жители, просто отглеждането и производството ѝ стават регулирани от държавата. Основните пазари, за които ще бъде изнасяна продукцията, ще са за медицински препарати, канабиноидни масла и фармацевтични продукти.

Парадоксалното е, че в миналото страната похарчи милиони долари, за да се бори с отглеждането на канабис, най-вече именно в долината Бекаа. Очаквано, мярката не даде почти никакъв резултат, както това се случва и на други места, например в Латинска Америка.

За пръв път в историята си: Ливан фалира по дълг за $1,2 милиарда

За пръв път в историята си: Ливан фалира по дълг за $1,2 милиарда

Почти равни части от еврооблигациите на страната са притежавани от местните банки и международните кредитори

В момента Ливан е в най-тежката си криза от последния половин век. Страната фалира по дълговете и си през март, което се превърна в първия ѝ фалит в историята, а населението е изправено пред тежка банкова криза. Протестите срещу него не са спирали през последните няколко месеца.