Държавният дълг на Ливан се изстреля до над 90 млрд. долара, което е 160% от брутния вътрешен продукт на страната. Дори само обслужването му струва на страната 10 млрд. долара годишно, което е напълно неустойчиво равнище.

Неотдавна страната потърси помощ в размер на 25 млрд. долара, които да бъдат инжектирани в местната финансова система, защото в противен случай ще се стигне до бейлин - покриване на задълженията на финансовите институции с депозитите на вложителите им. Това е на практика конфискация на средствата на жителите, които и без това от месеци водят ожесточени протести срещу влсатите.

Протестиращите започнаха щурм срещу банките в Ливан

Протестиращите започнаха щурм срещу банките в Ливан

Те ги обвиняват в кражба на парите им след последните лимити за изтеглянията

Тяхното недоволство срещу банките е оправдано. За да бъде предотвратен колапсът на цялата финансова система бяха наложени ограничения на сумите, които те могат да изтеглят. А фундаменталната причина за неплатежоспособността на банките е оперирането с частнични резерви - феномен, който се наблюдава по цял свят.

Оставени без достъп до средствата си и заплашени от пълната загуба на спестяванията си, те започнаха да се обръщат към златото като пари. "Златото е класически актив за предпазване от инфлацията и обезценяването на валутата", пише Вирджиния Фидлър от GoldTelegraph. "Хората в страната си купуват каквото злато могат да намерят и го крият."

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

За последните по-малко от три месеца от финансовата система са изтеглени депозити за над 10 млрд. долара

"Все повече клиенти купуват златни монети, гердани, гривни и пръстени", посочва местен бижутер пред Yahoo!. Случващото се в Ливан е учебникарски пример за това, което в икономиката се нарича "бягство към сигурна стойност" и несъмнено покупките на благородния метал и на други скъпоценности ще се увеличава тепърва.