Вчера стана ясно, че лихвите по държавните ценни книжа на Ливан, падежиращи през пролетта на 2020 г. вече надвишават 100%, негативните финансови новини от страната обхващат и частния сектор. След двуседмична банкова ваканция банките в страната отвориха врати във вторник, само за да се изправят пред банкова паника.

Политическата криза в Ливан прати лихвите по дълга на над 100%

Държавата, в която лихвата по дълга надхвърли 100%

Бейрут успокоява, че ще плати задълженията си

Причината за обявяването банкова ваканция в страната беше притеснението от масово изтегляне на депозитите, което наистина се случи в средата на тази седмица, когато финансовите институции в страната бяха окупирани от клиенти, настояващи да получат средствата по депозитите си. Заради възможността от масови фалити на банките, опериращи с частични резреви (т.е. съхраняващи само малка част от депозитите в трезорите си, а отпускащи остатъка като кредити), в Ливан вече беше въведен лимит на средствата, които могат да бъдат изтегляни.

От август досега от банките бяха изтеглени депозити на стойност 10 млрд. долара, предаде Bloomberg, цитиращ данни на Института за международни финанси. "Половината от тази сума е изтеглена извън страната, а другата половина се съхранява като кеш под дюшека", коментира директорът на организацията Гарбис Ирадиан.

Това е значително ускоряване на темпа на понижаване на депозитите в банките. Между декември миналата година и май 2019 г. те спаднаха с общо 3 млрд. долара, до 176 млрд. долара. "Банките са достатъчно ликвидни и са оптимистично настроени, че ще са способни да осигурят ливъриджа, от който икономиката се нуждае, за да поеме отново към растеж", коментира тогава председателят на асоциацията на банките в страната и главен изпълнителен директор на Банката на Бейрут Салим Сфеир в изказване, което днес изглежда като лоша ирония.

Как "революцията WhatsApp" замрази банковия сектор в Ливан

Как "революцията WhatsApp" замрази банковия сектор в Ливан

Финансовите институции в страната остават затворени цяла седмица, а протестите срещу корупцията в страната продължават да ескалират

За да си осигурят някаква ликвидност, търговските банки в момента могат да теглят неограничени по размер доларови кредити от централната банка, но лихвата по тях е значителна - 20%, предаде Reuters. "Механизмът, който въведохме, цели защитата на вложителите чрез предотвратяване на банковите фалити", коментира гуверньорът на централната банка Риад Саламех.