Протестите срещу корупцията в Ливан, известни като "революцията WhatsApp", доведоха до затварянето на банките в страната в началото на седмицата, като от местната асоциация на финансовите институции обявиха, че те няма да отворят и днес. Причината, която посочват от организацията, е "притесненията за сигурността им", предаде ZeroHedge, позовавайки се на Reuters.

В момента представителите на банковия сектор в страната са "ограничени до извършването на плащания към клиентите си и на заплатите на служителите си чрез банкомати", изтъкват от изданието. Предвид продължаващото разрастване на протестите, в които се предполага, че участват около един милион ливанци, което е на практика четвърт от цялото население на страната, очакванията са, че финансовите институции може да останат затворени и през следващата седмица.

Задлъжнелият Ливан наема консултанта McKinsey за спасяването на икономиката си

Задлъжнелият Ливан наема консултанта McKinsey за спасяването на икономиката си

Това е амбициозна задача, която крие сериозни рискове

Това вече оказва силни ефекти върху стопанството на страната и дори върху много сирийци, които разчитат на местната банкова система за съхранението на доларите и спестяванията си, след срива на местната валута. Липсата на пари в брой вероятно ще доведе до ръст на цените в Ливан, а, в по-бедните места, и до връщане на търговията на бартер.

Ситуацията допълнително се влошава и от факта, че протестите парализираха транспортната система в големите градове на страната, включително и в столицата Бейрут. Достъпът до международното летище в нея също е блокиран. Още през първите дни на "революцията WhatsApp", на фона на тежки сблъсъци с полицията, протестиращите изградиха блокади по основните пътни артерии. Много правителствени институции и учебните заведения в Ливан също остават затворени.

До ситуацията се стигна, след като правителството предложи подход за увеличаване на постъпленията в бюджета си чрез въвеждането на данък върху използването на протокола за гласови повиквания по интернет (VoIP), който се използва от приложения като притежаваната от Facebook WhatsApp (откъдето идва и името на протеста). Вчера президентът на страната в телевизионно обръщение, което е първото от началото на протестите, посочи, че планът на министър-председателя е "първата стъпка" към предотвратяването на икономическия колапс, но все пак изтъкна, че е готов за диалог с протестиращите.

Ливан прие първия си бюджет от 2005 г. насам

Ливан прие първия си бюджет от 2005 г. насам

Ще приключи ли политическото противопоставяне?

Сред основните цели на протестите е редуцирането на тежката корупция в страната, която по думите на самия президент "ни е оглозгала до кокал". В момента Ливан се намира на 138-о място от общо 180 държави в индекса на корупцията на Transparency International, като резултатът на страната е 28 от възможни 100 точки.

В изявлението си Аун също намеква за промени на текущото правителство и за готовността си да работи с протестиращите. "Ще обсъдим какво можем да постигнем заедно, за да постигнем вашите цели, без да предизвикваме колапс и хаос, ще открием конструктивен диалог, който може да постигне конструктивни резултати, и ще посочим възможностите, които могат да доведат до най-добрите резултати", каза той, като призова за отстраняване на блокадите по пътищата.