След като Ливанската централна банка въведе поредните ограничения пред потребителите на финансовите институции в страната, които вече няма да могат да изтеглят повече от 100 долара от банкомат или общо 200 долара за седмица, протестиращите щурмуваха клоновете им, особено в големите градове, предаде Zero Hedge.

Мярката е отчаян опит от страна на регулатора да предотврати системните фалити на целия банков сектор, в който ликвидността е изключително оскъдна. Самата централна банка вече също е на прага на несъстоятелността, като по тази причина се провали и предлаганата неотдавна нова емисия на държавни ценни книжа.

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

За последните по-малко от три месеца от финансовата система са изтеглени депозити за над 10 млрд. долара

За да се разпръснат протестиращите, които са щурмували клоновете на финансовите институции с пожарогасители, винкели и камъни. Най-интензивни са били сблъсъците с полицията в търговския квартал Хамра в столицата Бейрут. Там полицията е използвала и сълзотворен газ, но на немалко места атаките над банковата инфраструктура са били оставени без намеса от страна на полицията.

От атаките не се спаси и централната банка на страната, която беше обсадена в сряда през нощта. След тежки сблъсъци с полицията бяха задържани над 50 души, предаде Aljazeera. Действията на полицията бяха определени като "варварски" от представители на нестопански организации и международни наблюдатели.

Сред възможностите за спасяване на финансовия сектор е т.нар. бейлин, при който банките започват да използват депозитите на вложителите си като собствен капитал. Тогава обаче вероятно ще се стигне до още по-тежка реакция от страна на протестиращите, които и без това обвиняват банките в кражба на средствата им, защото в случая на сценария бейлин, който вече се разигра в Кипър, това наистина ще е така.