През уикенда властите в Ливан обявиха, че ще фалират по дълга на стойност 1,2 млрд. долара, падежиращ днес, което е безпрецедентно решение за историята на страната, предаде Zero Hedge. Същевременно дългът на държавата към брутния вътрешен продукт вече има една от най-високите стойности в света - 170%.

"Задълженията са по-големи, отколкото Ливан може да обслужва, и лихвите по тях са непосилни за ливанците", каза премиерът на страната Хасан Диаб. "Плащаме цената на грешките от предишните години. Трябва ли да я прехвърляме върху децата си?"

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Жителите на Ливан започнаха да връщат към златото заради съсипаната банкова система

Очаква се покупките на луксозни стоки да растат

В момента Ливан е обхванат от протести, които продължават повече от половин година, банките бяха затворени през по-голямата част от последните няколко месеца, жителите са изправени пред ограничения на средствата, които могат да изтеглят, а ливанската лира поевтиня спрямо долара. Същевременно намирането на долари в страната е трудно, защото немалка част от тях вече не са в банковата система.

"Настоящата криза е представяна като най-тежкото и дестабилизиращо бедствие в историята на Ливан от гражданската война между 1975 и 1990 г.", пишат от Zero Hedge и припомнят, че дори и по време на самата война страната не е фалирала по задълженията си. "Тя също означава, че облигациите на правителството, които последно се търгуваха при цена от 57 цента за долар (или 8000% ръст на лихвата на месечна основа), няма да бъдат изплатени."

Решението на властите ще нанесе пореден удар на и без това доста затруднената банкова система, тъй като немалка част от държавните ценни книжа всъщност са притежавани от местните финансови институции.

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

Как изглежда една банкова паника: случаят на Ливан

За последните по-малко от три месеца от финансовата система са изтеглени депозити за над 10 млрд. долара

"Как можем да платим на чуждестранните кредитори, когато местното население не може да си вземе парите от банките?", попита емоционално Диаб. Към началото на тази година те притежават почти половината дълг на правителството в еврооблигации - 12,7 млрд. долара от общо 30 млрд. долара, а още почти 6 млрд. долара са собственост на централната банка.

Така премиерът изпълни желанието на протестиращите, които настояваха задълженията на страната да не бъдат обслужвани. "По време на речта си Диаб цитира изследване на Световната банка, според което 40% от жителите на Ливан може скоро да изпаднат в състояние на бедност", пишат от Zero Hedge. "С решението от понеделник, това може да се случи още по-скоро."