В началото на валутната търговия във вторник доларът не показва съществена динамика по отношение на еврото, умерено поскъпва спрямо йената. Цената на златото слабо се понижава, а паундът се задържа на 6-месечен максимум.

Инвеститорите продължават да се вълнуват от новините около търговското споразумение между САЩ и Китай. Предпазливостта преобладава в настроението на валутните трейдъри в очакване на изказването на Доналд Тръмп пред Икономическия клуб в Ню Йорк по-късно във вторник, което да хвърли повече светлина около ходаи перспективите на търговските преговори.

Фунтът стерлинг днес сутринта удържа набраното предимство, достигнал 6-весечмен максимум на курса по отношение на еврото и долара, на фона на отслабените опасения за формиране на "висящ" парламент" на предстоящите избори във Великобритания.

В навечерието на вота, който ще се проведе на 12 декември, перспективите пред премиера Борис Джонсън значително се подобряват, след като лидерът на партията Brexit - Найджъл Фараж, заяви, че неговата партия няма претендира за местата, завоювани от консерваторите през 2017 година. А вместо това, ще се фокусира, за да не допусне противниците на Brexit получат мнозинство в парламента.

Британската валута подскочи до $1,2896 за паунд, но след това частично загуби стойност и днес сутринта се търгува на ниво $1,2863 за паунд. Фунтът получи подкрепа от данните, които показват, че икономиката на Великобритания е избегнала рецесията през третото тримесечие, растейки с 0,3%.

По отношение на общата валута фунт се понижи с 0,06% до 85,79 пенса за евро, по-рано достигайки пик след 8 май в нивото 85,62 пенса за евро.

Спрямо американската валута европейската се търгува без забележима динамика при курс $1,1034 за евро, в същото време доларът поскъпва към японските пари с 0,22% до 109,28 йени за долар.

Китайският юан прибавя към стойността си 0,2% до 7,0040 за долар на офшорния пазар, докато в същото време трейдърите очакват развитие на търговския фронт и на ситуацията в Хонконг.

Цената на златото незначително се колебае във вторник сутринта на фона на неопределеността около търговските преговори между САЩ и Китай и очаквания по-късно днес коментар на Тръмп по темата. Декемврийските фючърси за ценния метал на нюйоркската борса Comex поевтинява с 1,65 долара, или с 0,08%, до 1455,75 долара за тройунция.

Цената на декемврийските фючърси за среброто се покачва с 0,06%, до 16,812 долара за унция.