В началото на търговият в петък курсът американският долар е стабилен, макар леко да се понижава по отношение на еврото и кошницата от основни световни валути.

Предишният ден той завърши сесията на максимално от три седмици равнище след публикуването на данни за по-бавния от очаквания темп на растеж на американската икономика през четвъртото тримесечие на миналата година, отбеляза MarketWatch.

Но американската валута може да отчете максимален за последните пет месеца подем през март на фона на възстановяването на доходността на държавните облигации на САЩ и отслабването на водещите световни валути заради миролюбивите сигнали от техните централни банки, отбелязва Ройтерс.

Днес сутринта общата валута се разменя срещу американската при курс $1,1233 за едно евро спрямо $1,1221 за евро в края на вчерашната търговия.

В същото време за едно евро на пазара дават 124,35 йени в сравнение с 124,16 йени в четвъртък.

Доларът се търгува към японската валута на ниво 110,70 йени при курс 110,63 йени ден по-рано.

Британският фунт стерлинг днес сутринта се покачва с 0,3% и струва $1,3079 в сравнение с $1,3044 за паунд предишната търговска сесия. Фунтът поскъпва и спрямо европейската валута - до 1,1637 евро спрямо 1,1625 евро за паунд в края на валутната сесия в четвъртък. Преди това британската валута поевтиня с 1 процент на фона на неяснотите около Брекзит.

Търговският департамент на САЩ преразгледа в негативна посока оценката си за ръста на БВП през 4-тото тримесечие на миналата година и го намали на от 2,6% на 2,2%.