Йената и британският фунт стерлинг в понеделник сутринта поскъпват по отношение на долара и еврото. След понижение в предишните две сесии цената на златото расте. Оптимизмът на инвеститорите за прогрес в търговските преговори между САЩ и Китай започна да отслабва, а с това и риск апетитът им за сметка на търсенето на по-надеждни активи.

Президентът Тръмп заяви в петък, че няма да отмени напълно митата върху вноса на китайска продукция. "Китайците искат отмяна на митата, но аз не съм се съгласен с това. Пекин иска да получи отмяна поне на някаква част, те знаят, че аз няма да отменя митата напълно", каза Тръмп през журналисти. Допълвайки ,че китайската страна желае търговското споразумение по-силно, отколкото САЩ.

Миналият четвъртък представител на китайското търговско министерство съобщи, че Вашингтон и Пекин са договорили постепенна отмяна на въведените по-рано взаимни по-високи мита в рамките на първия етап от споразумението за урегулиране на търговския конфликт. От търговското министерство на САЩ потвърдиха пред Bloomberg, че споразумението за постепенна отмяна на митата ще влезе в първия етап на решаване на търговските спорове между двете страни.

В същото време съветникът по търговските въпроси в Белия дом Питър Наваро заяви, че засега между Вашингтон и Пекин не е било постигнато каквото и да били споразумение за понижаване или отмяна на митата в двустранната търговия.

На този фон общата валута в началото на днешната валутна търговия леко се покачва спрямо американската - до $1,1024 в сравнение с $1,1018 при закриване на сесията в петък.

Стойността на еврото обаче се понижава с 0,26%към японската валута - до 120,07 йени в спрямо 120,38йени за евро в петък.

Курсът на американската валута към японската спада с 0,29% и днес сутринта на пазара за едни долар дават по 08,94 йени в сравнение с 109,26 йени в края на миналата седмица.

Британският фунт стерлинг расте по отношение на долара и еврото. През миналата седмица Банката на Ангиля запази без промяна базовата лихвена ставка на ниво 0,75%. В доклада за паричнокредитната си политика Централна банка на Великобритания понижи прогнозите си за темпа на растеж на БВП през 2020 г и 2021 г. съответно от 1,3% на 1,2% и от 2,3% на 1,8%.

Фунтът стерлинг днес расте към долара с 0,16%, до $1,2795 за един паунд от $1,2774 от края на петъчната търговия и спрямо общата валута с 0,12%, до 1,1608 евро от 1,1594 евро за паунд края на миналата работна седмица..

Стойността на златото расте в понеделник расте леко в рамките на технически корекции, след понижението в четвъртък и петък. Цената на декемврийските фючърси за скъпоценния метал на нюйоркската борса Comex се покачва с около долар, или с 0,06%, до 1463,85 долара за тройунция.

Цената на декемврийските контракти за среброто се покачва с 0,13%, до 16,845 долара за унция.