Най-бързорастящата голяма икономика в еврозоната в момента се намира в политическа криза, след като най-богатият й регион се бори за независимост. И въпреки това държавните облигации и еврото показаха съвсем леко колебание.

Докато волатилността може да се появи на следващ етап, анализатори и мениджъри се съмняват, че политическата драма представлява особена заплаха за пазарите.

Мениджърите на активи от Pimco до Investec виждат събитията около Каталуния като вътрешен проблем за Испания, който не представлява систематичен риск за останалата част от еврозоната.

"Не смятаме, че това е причина да преразгледаме прогнозите си в рамките на Европа и монетарната политика и виждането ни е, че въздействието ще остане минимално", казва Жералдин Сундстром от Pacific Investment Management пред Bloomberg. И посочва, че малко волатилност може да се окаже в полза на тези, които искат тепърва да влязат на облигационния пазар.

Близо 700 компании са напуснали Каталуния след референдума

Близо 700 компании са напуснали Каталуния след референдума

И други данни говорят за спад на икономическата активност в областта

Пазарите очакват спорът между Мадрид и сепаратистите от Каталуния да се задълбочи, но не е особено ясно дали борбата за независимост ще се окаже негативна за Испания в дългосрочен план, смятат анализаторите в Rabobank.

"Това сме го виждали и преди и в крайна сметка на Каталуния няма да бъде позволено да се отдели - това е противоконституционно", смята Матю Кейрнс, стратегист в Rabobank в Лондон. "Каталуния всъщност иска да се сдобие с още мощ, за да се пребори за малко повече автономия. Мадрид има интерес да не позволи отделяне предвид размера на каталунската икономика", допълва Ръсел Силбърстоун от Investec Asset Management.

Каталунската криза може да струва на Испания €12 милиарда

Каталунската криза може да струва на Испания €12 милиарда

Областта осигурява 20% от БВП на страната