Китай ще започне да продава метали от държавния си резерв в опит да успокои ралито на суровините, което покачи цените на производител до 13-годишен връх и което създава опасения от инфлация, пише The Wall Street Journal.

Като най-големият купувач на редица индустриални суровини, Китай използва пазарната си тежест, за да успокои цените на металите, които рязко се покачиха през последните 12 месеца. Ралито бе предизвикано от възобновяването на икономиката, която предизвика подновено търсене насред някои проблеми в доставните вериги.

Ходът на Пекин включва медта, алуминия, цинка, както и други метали. Идеята е част резервите да бъдат продадени на търг на местни компании. Той идва в момент, в който цените на някои метали, включително на медта, вече започнаха да спадат насред осъзнаването, че пазарната ситуация не подкрепя подобни високи нива.

Цената на медта удари двумесечно дъно

Цената на медта удари двумесечно дъно

Пазарите очакват Федералният резерв да обяви, че планира да затегне ултраразахлабеното парично предлагане

Пазарната мощ на Пекин при покупките не гарантира възможността на страната да успокои цените. Разбира се, голяма част от ефективността на мярката ще зависи от количеството, което Китай ще освободи от резервите. Властите не разкриват информация в какъв размер са тези резерви. В съобщението не се посочва и кога ще се случат търговете — освен, че ще бъдат "в близко бъдеще".

Мярката идва месец след изявлението на държавния съвет, че ще предприеме стъпки за адекватно предлагане и стабилни цени на суровините. То дойде след априлските данни, които показаха повишение на цените на производител до 6,8%. През май ръстът бе 9% спрямо същия месец на миналата година, което бе най-бързия темп на повишение от септември 2008 г.

Суровините са малка част от крайната цена на потребителските продукти и сами по себе си няма да повишат цените значително. Но все пак растящите им цени пренасят инфлация и в други държави, включително в САЩ, което обаче се дължи частично и на по-силната спрямо долара местна валута.

Високите цени на суровините заплашват възстановяването на Китай

Високите цени на суровините заплашват възстановяването на Китай

Строители и заводи вече спират работа и създават риск за множество работни места