Китай и Съединените американски щати са в надпревара за оскъдни суровини, с които да изградят наново икономиките си след здравната и икономическа криза. Състезанието покачи цените значително — и сега заплашва да провали плановете на Пекин за възстановяване, пише CNN.

Цената на общо взето всичко, от което Китай се нуждае за огромните си инфраструктурни проекти — от стомана през въглища до стъкла и цимент — расте. Арматурата наскоро достига 6 200 юана ($965) за тон в Шанхай, повишение от 40% до рекорден връх. Желязната руда, от която се произвежда стомана, докосна 1 240 юана ($194) на борсата в Далян.

Термалните въглища, стъклото, гипсокартонът и алуминият също достигат рекордно високи цени. Ситуацията при стоманата е толкова неприятна, че лидерите на Поднебесната империя предупредиха, че може да донесе щети за икономиката. Един популярен идиом за беззащитност — "без сантиметър стомана в ръката" — сега се използва в буквален смисъл в социалните мрежи, за да опише отчаяните купувачи.

Китай бе единствената голяма икономика, която избегна рецесия миналата година. Пекин все пак подготви план за $500 млрд., които влага най-вече в инфраструктура, за да вдъхне нов живот на експанзията след най-бавния си растеж от десетилетия.

Строителството е важна част и от икономическото възстановяване на Съединените американски щати. През март президентът Джо Байдън предложи план на стойност $2 млрд.

В Китай индексът на производствените цени, който измерва промяната в разходите на производителите за материали, се покачи с 6,8% през април спрямо година по-рано. Макар базата да е ниска заради пандемията, това е най-бързото покачване от октомври 2017 г. И е значително увеличение спрямо записаното покачване от 4,4% през март.

"Цените на суровините по света се покачват, тъй като стимулите в големите икономики повишават търсенето", посочва Джоу Хау, старши икономист развиващи се пазари в Commerzbank.

Цените на редица метали, включително на алуминия и медта, достигнаха няколкогодишен връх в Лондон. Bloomberg Commodity Index, който следи кошница от фючърси, е близо до 6-годишен връх.

Високите цени вече карат някои китайски компании да спрат временно работа, според скорошни изследвания. Анализатори предупреждават, че докато по-малките компании обмислят дали да намаляват разходи, или да свият мащаба, те могат да започнат да съкращават служители.

Луо Джъхан, главен макроанализатор в Yuekai Securities, посочва, че по-малките компании са изправени пред по-голям проблем, тъй като имат по-слаба възможност да преговарят с доставчиците си. "Или ще трябва да приемат, че цените са по-високи, или да намалят производството, или да стоят встрани и да чакат", казва той.

Повишението на цените на стоманата и желязната руда се дължи на редица фактори. Заедно със строителството, производството на електромобили също подхранва покачването, според анализаторите на Fitch Ratings.

Усилията на Китай да намали въглеродните емисии причинява свиване на предлагането. В Поднебесната империя се произвежда половината от стоманата по света, а Пекин натиска индустрията да го намали в опит да постигне целта си за въглеродна неутралност през 2060 г.

Търговската война между Китай и Австралия също повишава цените. Пекин наложи ограничения върху вноса на някои стоки от Австралия през миналата година, включително на въглищата.

Вече има знаци, че високите цени удрят строителството и заводите в Китай, които спират поръчките, защото започват да губят от дейността си. Изследване на 100njz.com, която предоставя данни за строителния сектор, показва, че 30% от компаниите временно са спрели строителството, докато останалите забавят процеса, за да контролират загубите си. 44% от респондентите посочват, че се е наложило да намалят покупките на стомана, което може да доведе до спиране на работата в бъдеще.

Тези новини са лоши и за заетостта, тъй като малкият бизнес отговаря за 80% от работните места в градовете.

Лидерите в Пекин вече започват да показват притеснение от растящите цени и ефекта им върху икономическото възстановяване. "Трябва да се справим с изключително бързото покачване на цените на суровините и ефектите от него", казва премиерът Ли Къцян пред Държавния съвет на скорошна среща.

Залогът е голям. Китай трябва да расте с малко под 5% годишно през следващото десетилетие, за да постигне поставената цел за удвояване на БВП до 2035 г. През тази година правителството постави цел от 6% растеж и нови 11 млн. работни места.

Но всичко, което заплашва крехкото икономическо възстановяване, заплашва и тези амбиции.

Един ход, който Китай може да предприеме, е ограничаването на износа на стомана. Властите вече намалиха и митата за внос.

Местните правителства пък решиха да заплашат стоманолеярните и им наредиха да "поправят цените". Повишени бяха и таксите при търговия с договори за въглища и стомана на местните борси в опит пазарът да бъде охладен.