Военните и полицаите най-вероятно ще получат нова отсрочка за въвеждане на минимална възраст за пенсиониране. Социалният министър Ивайло Калфин е склонен на поредния компромис, при условие че тези служители се съгласят да се пенсионират на близки години до тези, в които сега излизат в пенсия - 52 г. и 8 м., пише в днешния си брой вестник "Сега".

Военният министър Николай Ненчев поиска да не се въвежда изобщо възраст за военнослужещите, а ако се налага, то тя да е 50 г. и да започне да действа от 2019 г. Калфин коментира, че това е твърде ниска възраст, но е съгласен да преговаря за гратисния период въпреки постоянните критики на Брюксел за отлагането на ранното пенсиониране. Ръководството на МВР все още няма официална позиция.

Решение няма и за ключовия за осигурителната система въпрос за злоупотребите с инвалидните пенсии. Тази седмица социалният и здравният министър също трябва да изчистят разногласията си кой да носи отговорност за ТЕЛК-овете, а срокът за изготвяне на мерките е 16 април. Те няма да влязат в сила преди 2016 г. Предложенията на социалното ведомство са Националният осигурителен институт да има право да връща хората на допълнителни прегледи, ако прецени.

"НОИ контролира решенията на ТЕЛК само по документи. Ако в системата веднъж влязат фалшиви документи, НОИ няма как да ги хване. Затова ще настоявам за възможност, където прецени НОИ, и за допълнителен преглед", обясни Калфин. Освен това в състава на ТЕЛК комисиите трябва да участват и лекари, които работят и на друго място по специалността си. "В момента лекарите нямат право да работят извън тези комисии, платени са зле, претоварени и демотивирани са", смята министърът. Другата идея е да се свържат системите на НОИ и здравната каса, за да се следи досието на пациента, но това не изглежда възможно към момента. Бизнесът оценява злоупотребите с инвалидни пенсии на около 300 млн. лв. от общия разход от над 1 млрд.

Въпреки че по тези две теми няма консенсус, днес социалният министър ще публикува за обществено обсъждане мерките за пенсионна реформа, които предлага. Те предвиждат вдигане на осигурителната тежест с 4.5% за 12 г., увеличаване на възраст и стаж за всички работещи. Всички жени, родени след 1972 г., ще се пенсионират на 65 г. - от 2037 г. Мъжете ще стигнат 65 г. през 2029 г. Ако се приеме целият пакет с мерки, Калфин обещава 40% по-високи пенсии, но чак след 11 години. Според Калфин плавното увеличаване на осигуровките ще осигури парите.