През миналата седмица златото достигна до най-високата си стойност спрямо долара в историята, което означава, че цената на долара е исторически най-ниска от създаването му, смята финансистът Питър Шиф.

"Доларът не просто поевтинява, той ще се срине", каза експертът в предаването Claman Countdown. "Когато се измери в реалните пари, т.е. в златото и среброто, даже индексът Dow Jones е надолу. А това, което златото показва, е, че доларът губи стойност. Той губи покупателна способност."

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

При това, доларът се понижава не само спрямо златото и среброто, но и в сравнение с другите фиатни валути. Той наскоро почти достигна ценовото си дъно от месец март. Според Шиф обаче, валутата ще се понижава, докато не се обезцени изцяло.

"И това ще създаде реалната икономическа криза в САЩ, а тя ще е по-тежка от всичко, което сме виждали", каза той. "Тогава Федералният резерв ще трябва да избира между спасяването на долара, в който случай ще е принуден да продаде всички активи боклуци, които купи и да увеличи драстично основния лихвен процент, или да загърби всички тези планове за "стимулиране" на икономиката и да остави инфлацията да унищожи цялото стопанство и да заличи цяло поколение американци."

Според финансиста, спасението е потребителите да продадат всички деноминирани в долари активи и да се насочат към златото и среброто. "Акциите на златодобивните компании се изстреляха, но те тепърва започват", каза Шиф. "Според мен те могат да нараснат 10 или 20 пъти в доларово изражение."

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

Питър Шиф: Среброто ще достигне над 50 долара за тройунция

То се присъедини към поскъпването на златото и само ще расте, смята експертът