До момента Аржентина е фалирала девет пъти от XIX в. досега, което я превръща в най-банкрутиралата страна в света, като последният от тях беше само преди две години. Но по всичко личи, че през 2021 г. страната ще ги закръгли на десет.

Причината е, че властите не могат да платят поредния си падежиращ дълг, който възлиза на 45 млрд. долара, става ясно от изявление на вицепрезидента Кристина Фернандес де Киршнер, направено по време на събитие в Буенос Айрес, посочват от Zero Hedge.

Емитент на кредита е Международния валутен фонд, който финансира Аржентина през 2018 г., непосредствено преди предишния ѝ банкрут. Институцията е най-големият кредитор на страната, но при настоящия рунд от преговори сякаш трудно ще се стигне до разбирателство, поне що се отнася до настроенията сред управляващите на държавата.

"Не можем да платим, защото нямаме парите, с които да платим", каза Киршнер. "Условията на МВФ са неприемливи."

Интересното е, че именно заради политиките на самата Киршнер, която беше президент в периода 2007 - 2015 г., Аржентина беше докарана до фалити последно, като преди да заеме поста, тя беше предшествана на него от съпруга си. Но сега Киршнер призовава даже опозицията да им помогне с договарянето на по-добри условия с МВФ, но без страната да прави някакви отстъпки.

"Ключовите играчи в управляващата коалиция биха предпочели да са в постоянна война с Фонда", каза директорът на Argentina Project към Wilson Center Бенджамин Гидън. "Това отношение не е продуктивно и подрива усилията на икономическия министър да преговори по-добри условия."

"Същевременно МВФ остава напълно беззъб по отношение на защитаването на капитала си, по-голямата част от който идва от американските данъкоплатци", пишат от Zero Hedge. "Докато преговарящите от институцията биха предпочели да сключат споразумение колкото се може по-бързо, за да върнат страната по пътя към растежа, те са наясно, че не могат да притиснат Аржентина."

От друга страна, за Киршнер и компания, които са представители на радикалната левица, е много по-добре страната да фалира отново, защото в противен случай тя ще се окаже принудена да понижи разходите си, което е недопустимо за левите.

Въпреки това тя ще е принудена да го стори по един или друг начин. Аржентина е в рецесия от над три години, инфлацията в страната тази година ще надхвърли 50% заради безкрайното печатани на песо, а безработицата е с двуцифрена.