Всички тегления от банка в размер над 10 000 лева и преводи в чужбина над 1 милион лева да се докладват в Националната агенция за приходите (НАП). Това предлагат от "Продължаваме промяната", каза съпредседателят на партията Асен Василев по време на водените преговори между четирите партии за съставяне на правителство.

Четирите политически сили, обсъждайки темата "Финанси", се обединиха около идеята за въвеждането на необлагаем минимум на доходите.

Бюджет 2022 г. трябва да бъде приет до края на януари догодина. Въпреки че желанието на всички е бюджетът да бъде приет в срок до края на настоящата година, Асен Василев, който най-вероятно ще заеме поста на финансов министър, обясни, че структурата на Министерския съвет ще е различна, което означава, че и финансовата рамка ще бъде напълно различна. По думите му, не е реалистично да се приключи работата по новия бюджет до края на тази година.

Намерението на представителите на четирите политически сили, които преговарят за коалиционно управление, е ДДС да остане намален и през следващата година за някои стоки и услуги, като антикризисна мярка.

Асен Василев пое ангажимент прагът за регистрация по ДДС да бъде увеличен на 100 хиляди лева през 2023-а и на 160 хиляди лева през 2024-а година, "при строг контрол за свързаност и глоби".

Кирил Петков, който се очаква да бъде премиер, се обяви за цялостна промяна в начина, по който биват харчени парите на данъкоплатците. "Държавата не е собственик на тези пари. Ние сме едни разпределители, които имаме две задължения - да не се откраднат някъде по пътя парите и да ги харчим ефективно все едно, че те са нашите пари", заяви Петков.

Минималната заплата през следващата година да не е по-ниска от 700 лева, а данъчните облекчения за родители ще се запазят и догодина. За това се договориха по предложение на БСП четирите политически сили.

Преговарящите партии: Добавката към пенсиите остава, минималната заплата ще расте

Преговарящите партии: Добавката към пенсиите остава, минималната заплата ще расте

Очаква се да се въведе и възможност за разсрочено плащане на сметки

От "Продължаваме промяната" заявиха още, че не смятат за нужно да правят промени в данъчната система догодина.

Междувременно, според резултатите от проучване се оказа, че близо една трета от българите отказват да пазаруват в обекти, където може да се плати за покупките единствено кеш.