Синдикалната организация, която представлява работниците в чилийската медна мина La Escondida, съобщи, че членовете ѝ са гласували да отхвърлят последното предложение за рамков договор, предложен от собственика на мината — и да излязат на стачка, което поставя под риск добива на ключовия материал, пише The Wall Street Journal.

Minera Escondida, която се намира в северната част на пустинята Атакама в Чили, е най-голямата медна мина в света. От мината, която е под контрола на BHP Group, се добива почти 5% от медта по света.

Местните закони казват, че работниците трябва да продължат работа поне още 10 дни, в които е задължително двете страни да започнат преговори, казват анализатори. Гласуването за започване на стачка се смята за тактика за преговори. Ако те все пак го направят, се очаква волатилност в цената на метала.

Последната стачка бе през 2017 г., като тя продължи 44 дни.

Синдикалната организация настоява за еднократни бонуси за работниците, които са продължили да работят и по време на пандемията, както и индексиране на компенсацията спрямо представянето, подобрена програма за кариерно развитие и образователни придобивки за децата им. 2 164 миньори са отхвърлили предложението на BHP, а едва 11 са го подкрепили. Цените на медта достигнаха рекорд по-рано тази година заради очакванията за продължаващ икономически растеж и за енергиен преход към електромобили и чиста енергия.

През миналата седмица медта достигна 6-седмичен рекорд в Лондон и се доближи до върха от май. Morgan Stanley казва, че преговорите ще бъдат ключови за цената на метала в краткосрочен план.