Нова банка за развитие (NDB, банката на БРИКС) ще предостави на Русия заем от 1 милиард долара по програмата за спешна помощ на страните членки на групата за борбата срещу пандемията на коронавируса.

"Средствата, предоставени от NDB, ще отидат за финансиране на мерките, предвидени в плана на руското правителство за борба с коронавирусната инфекция, включително плащания, извършени на медицински работници", съобщава банката на БРИКС, цитирана от vesti.ru.

Става дума за финансова подкрепа за плащания на руски здравни работници, които предоставят грижи за пациенти с коронавирус. Заемът ще помогне за парично стимулиране на лекари, сестри и друг медецински персонал.

Междувременно общият размер на помощта по тази програма ще бъде 10 милиарда долара . Страните от групата на БРИКС - Бразилия, Индия, Китай, Русия и Южна Африка вече са получили комбинирани заеми в размер на 8 милиарда долара.

NDB е създадена от Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка въз основа на междуправителствено споразумение, подписано на VI срещата на върха на БРИКС през юли 2014 година.

Банката е призована да финансира инфраструктурни проекти в страните от БРИКС и развиващите се страни.

NDB е класирана с рейтинг "AA +" от Fitch Ratings и S&P Global Ratings, което позволява на банката да привлече дългосрочно финансиране от международни и местни капиталови пазари.