Представители на Републиканската и Демократическата партия в Конгреса на САЩ постигнаха споразумение за финансиране на федералното правителство през 2024 г.Това се посочва в писмено изявление на президента на САЩ Джо Байдън, разпространено от пресслужбата на Белия дом.

"Двупартийният проект за финансиране, който съгласуваха лидерите в Конгреса, ни доближава до предотвратяването на ненужно (временно) преустановяване работата на правителството и защитата на важни национални приоритети", отбелязва Байдън. По думите му, предвиденото в проекта на бюджета финансиране, отговаря на изискванията на Белия дом.

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Кои са основните 5 стоки, от които САЩ получава най-много приходи от износ

Както отбелязва Reuters, позовавайки се на председателя на Камарата на представителите в Конгреса Майк Джонсън (републиканец от щата Луизиана), общият бюджет на правителството на САЩ за 2024 г. ще достигне 1,6 трилиона долара.

От тях 886 милиарда долара (т.е. 55%) ще бъдат разходи в сферата на отбраната, а 704 милиарда долара са други разходи.

През ноември 2023 г. президентът Байдън подписа одобрения от двете камари на Конгреса законопроект за временно финансиране на федералното правителство.

Очакваше се, че ако властите на САЩ не бяха успели да постигнат нови договорености с републиканците, отпускането на средства за работата на правителството можеше да бъде частично спряно след 19 януари 2024 г. Това би довело до спиране работата на няколко правителствени програми и ведомства, включително тези, занимаващи се със селско стопанство, енергетика, военно строителство, транспорт и жилища.

САЩ увеличиха добива на петрол, въпреки намаляването броя на сондажите

САЩ увеличиха добива на петрол, въпреки намаляването броя на сондажите

Расте добивът на шистов петрол