Съединените щати са увеличили добива на шистов петрол в сравнение прогнозите от миналата година, съобщи Bloomberg. Това се случва на фона на спада на общия добив от страните от ОПЕК+.

Както отбелязва агенцията, анализаторите прогнозираха, че през текущото тримесечие добивът на петрол в САЩ трябва да е средно 12,5 милиона барела на денонощие, но той възлиза на 13,3 милиона барела на денонощие.

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Сред водещите 5 експортни стоки на САЩ вече не са микрочиповете и телефоните

Кои са основните 5 стоки, от които САЩ получава най-много приходи от износ

Bloomberg нарича увеличението на добива на петрол в САЩ "удивително", тъй като същевременно броят на сондажните платформи е намалял с 20% тази година. Затова като причина за нарастването на добива, агенцията посочва въвеждането на иновации в сектора.

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) накоро съобщи, че общият добив на петрол в страните извън ОПЕК в света може да се увеличи с 1,8 милиона барела на денонощие през 2023 г., като значителен принос за този процес ще имат САЩ.

Според оценките на ОПЕК, увеличението на добива на течни въглеводороди в САЩ през 2023 г. ще възлезе на 1,3 милиона барела на денонощие. Освен САЩ, други "двигатели" на растежа на добива на тези енергоносители през 2023 г. се очаква да бъдат: Бразилия, Гвиана, Казахстан, Китай, Норвегия и Мексико.

Русия си върна първенството на най-голям доставчик на петрол за Индия и Китай

Русия си върна първенството на най-голям доставчик на петрол за двете страни в света с най-многобройно население

Тя изпревари Саудитска Арабия