Бившият подуправител на БНБ Мартин Заимов и заяви в ефира на БНР, че само отмяната на валутния борд би могла да разклати банковата ни система.

Сегашният подуправител на централната ни банка Цветан Гунев е обвиняем за длъжностно престъпление, за това, че не е наложил мерки, които да спрат източването на Корпоративна търговска банка. Мартин Заимов определи колегата си Гунев като съвестен професионалист .

"Аз не разбирам добре българската съдебна система, съдейки за нея от мнения на партньори от Европейската комисия, съдейки от хора, които са били в подобна позиция, незаслужено. Българската съдебна система не е много ефективна и не се отличава все още с необходимото качество.

Няма как да се разклати банковата ни система. Единствената възможност е, ако Народното събрание реши да отмени Закона за валутния борд. В България има 27 банки и голямата част от тях са много стабилни. Няма хипотеза, при която външни интереси да доведат до трусове на банките в България.

Активите на българските банки са 85-86 милиарда лева. Резервите на Централната банка, които гарантират българския лев са от порядъка на 28 милиарда лева. Каква е тази организация или тези хора, които могат да нарушат равновесието на подобна система!", каза още Заимов.