Министерство на финансите на Съединените американски щати са изпратили над $1,4 млрд. от помощта за справяне с икономическата криза на починали хора, показва доклад на правителствени инспектори, цитиран от BBC.

От март Конгресът наля около $2,6 трлн. в американската икономика в опит да я подкрепи насред пандемията и мерките, които спряха бизнеса. Но желанието това да се случи бързо е довело до грешки, сочи докладът.

Сметната палата е открила, че Министерство на финансите, което е било отговорно за изпращането на чековете, не е проверило списъка с починалите, въпреки че част от администрацията, която е работила по програмата, е повдигнала въпроса.

Докладът посочва още, че програмата за помощ на малки бизнеси, която представлява 26% от общите разходи за кризата и предоставя възможност за евтини заеми, е в "значителен риск", заради нежелание на Админстрацията за малкия бизнес да сътрудничи, както и заради броя на одобрените заеми и скоростта, с която това се е случило.

Докладът идва в момент, в който Вашингтон обсъжда дали е нужна допълнителна помощ. Демократи и много икономисти, както и гуверньорът на Фед, смятат, че е нужна още помощ, посочвайки високата безработица. Републиканците обаче се колебаят.

Досега Конгресът е одобрил около $2,6 трлн. разходи - или около 14% от икономиката на страната. Около 11% (или над $280 млрд.) бяха за директни плащания от до $1 200 за граждани с годишна заплата под $75 хил. и $500 за дете. Вече са изпратени 160,4 млн. чека на обща стойност $269 млрд.

За малкия бизнес са разпределени над 4,6 млн. заеми на стойност над $500 млрд.