Саудитска Арабия ще се нуждае от цени на петрола средно от 85 до 87 долара за барел тази година, за да се балансира държавния си бюджет, твърди Международният валутен фонд (МВФ).

Брутният вътрешен продукт (БВП) на кралството се сви миналата година за първи път от 2009 г. насам, но МВФ прогнозира растеж от 1.8% тази година, отчасти защото влиянието на свиването на производството в сделката между ОПЕК и партньорите й ще отслабне.

По-високите цени на петрола, при които еталонният сорт Brent достигна дългогодишни върхове от 74 долара за барел, също се очаква да помогнат на саудитската икономика.

Саудитска Арабия иска ново увеличение на цената на петрола

Саудитска Арабия иска ново увеличение на цената на петрола

Рияд се цели към 80 долара за барел

"Подобряването на общите икономически условия с възстановяването на растежа тази година, който се очаква да бъде 1.8%, ще им помогне да поддържат темпа на фискална корекция и в същото време ще позволят на икономиката да расте отново", предвижда Джихад Азур, директор на отдел Близък изток и Централна Азия в МВФ.

Саудитска Арабия предвижда бюджетен дефицит от 195 млрд. риала (52 млрд. долара) през 2018 г. или 7.3% от БВП, спрямо 230 млрд. риала (61.3 млрд. долара) миналата година. Кралството планира да постигне балансиран бюджет до 2023 г.

Цената на петрола, необходима на саудитските власти, за да завършат 2017 г. без загуба, е 83 долара за барел и 85-87 долара за барел през 2018 г.

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Сценарият, който може да изстреля петрола до $100 за барел

Напрежението в Близкия изток подхранва цените на "черното злато"

Някои експерти се опасяват, че възстановяването на цените на нефта може да облекчи натиска върху Рияд достатъчно, за да забави темпото на икономически и фискални реформи.

"Фактът, че понастоящем сме свидетели на възстановяване в световен мащаб и в региона, и фактът, че цената на петрола се покачва, не трябва в никакъв момент да се разглежда като начин за тях да облекчат усилията си и да бъдат самодоволни", предупреди Азур.

Той добави, че целта за елиминиране на дефицита до 2023 г. е "съобразена с нашите препоръки, защото това ще им позволи, докато се приспособяват, да не навредят на растежа в икономиката".

Саудитска Арабия и Франция изграждат "гигантски" химически завод за $5 милиарда

Саудитска Арабия с нов мегапроект: строи гигантски химически завод за $5 милиарда

Предприятието ще създаде 8000 нови работни места и ще донесе нови технологии